Welk land – Guyana of Suriname – zet de eerste stap naar onafhankelijke gasontwikkeling?

In het Guyana-Suriname-bekken zijn aanzienlijke aardgasreserves ontdekt, met een totale schatting van maar liefst 29,5 biljoen kubieke voet. ExxonMobil, exploitant van het Stabroek-blok voor de kust van Guyana, rapporteert dat het 11 miljard olie-equivalente vaten heeft ontdekt, 17 biljoen kubieke voet daarvan, betreft gas. Voor Suriname schat Wood Mackenzie dat de olievoorraden ruim 2,4 miljard vaten bedragen en de aardgasvoorraden 12,5 biljoen kubieke voet. Dit betekent dat aardgas 48 procent van de ontdekte hulpbronnen van Suriname uitmaakt, vergeleken met 28 procent van de gasreserves voor de kust van Guyana. De grote vraag blijft: welk land zal als eerste een zelfstandige gasontwikkeling in het bekken realiseren, Guyana of Suriname? Tot nu toe zijn alleen olieontwikkelingen aangekondigd.

ExxonMobil heeft zes olieprojecten in het Stabroek-blok goedgekeurd. Momenteel produceren drie projecten ongeveer 625.000 vaten per dag (b/d). De extra drie projecten die tegen 2027 operationeel zullen zijn, zullen ongeveer 750.000 b/d toevoegen, wat de totale productie op ruim 1,3 miljoen b/d zal brengen. Deze projecten bieden potentieel voordeel naarmate ExxonMobil zijn optimalisatiestrategieën doorvoert.

Suriname

In Suriname heeft TotalEnergies aangekondigd, dat het zijn eerste olieontwikkeling in Blok 58 zal voortzetten. Het bedrijf identificeerde twee substantiële velden met een geschatte opbrengst van 700 miljoen vaten olie. De eerste olie wordt verwacht in 2028, met een productiesnelheid van ongeveer 200.000 b/d. In Suriname zijn substantiële gasvolumes ontdekt in Blok 58 en Blok 52. Suriname ondertekende een overeenkomst met de Blok 52-partners ExxonMobil en Petronas, wat de gasontwikkeling stimuleert. Rystad Energy, een Noors analistenbureau, benadrukt dat een tienjarig belastingvoordeel cruciaal zou zijn voor de haalbaarheid van gasproductie, met een mogelijke start van aardgasproductie in 2031. Petronas overweegt een drijvend vloeibaar aardgasproject (LNG) voor Suriname, dat gasvolumes van ongeveer 2 biljoen kubieke voet zou kunnen verwerken.

Guyana

In Guyana start ExxonMobil een gasontwikkelingsproject genaamd Gas-to-Energy, om aardgas uit het Liza-veld te benutten voor binnenlandse energieopwekking. President Alistair Routledge van ExxonMobil Guyana heeft verklaard dat gasproductie in het Stabroek-blok mogelijk is in 2029 of 2030, met het Haimara-veld als waarschijnlijke kandidaat.

Potentiële samenwerking

Er is ook potentieel voor gezamenlijke gasontwikkeling tussen Guyana en Suriname. Guyana heeft een unitiseringsclausule opgenomen in zijn herziene petroleumwetten, wat samenwerking tussen de twee landen mogelijk maakt. Aangezien een groot deel van het gas dat voor de kust van Guyana is ontdekt, zich dicht bij de grens met de gasrijke blokken 58 en 52 van Suriname bevindt, zijn er gesprekken geweest over grensoverschrijdende samenwerking. ExxonMobil ziet voordelen in dergelijke samenwerking, hoewel er nog geen beslissingen zijn genomen.

Met aanzienlijke ontdekte gasvoorraden en verschillende geplande projecten, staan zowel Guyana als Suriname aan de vooravond van een potentiële gashausse. De vraag wie de eerste onafhankelijke gasontwikkeling zal realiseren, blijft echter ongewis, terwijl beide landen zich positioneren voor groei in de energiemarkt.

More
articles