Steven Mac Andrew, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft afgelopen zaterdag tijdens de regeringspersconferentie meegedeeld, dat het werkloosheidscijfer in Suriname momenteel rond de 15 procent ligt. Voor de covid-pandemie bedroeg dit cijfer ongeveer 9 procent, hetgeen laat zien hoe sterk de pandemie de werkgelegenheid in het land heeft beïnvloed. Mac Andrew zei dat het ministerie ervan op de hoogte is dat veel buitenlanders werkzaam zijn bij verschillende bedrijven. Hij verklaarde dat het bedrijfsleven vaak klaagt, dat Surinamers andere aspiraties hebben en niet willen werken in bepaalde sectoren. Volgens de minister is het de taak van de regering de nodige faciliteiten te bieden voor de werkgelegenheid. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, is via het SURGE-programma bezig met projecten, die jaarlijks 800 nieuwe banen kunnen opleveren. Mac Andrew benadrukte dat de overheid niet direct zorgt voor werkgelegenheid, maar faciliteert, zodat het bedrijfsleven de juiste condities kan creëren. Dit kan door het stimuleren van micro-ondernemingen, kleine, middelgrote en grote bedrijven.
Volgens Mac Andrew zijn er meerdere factoren die voor verstoringen op de arbeidsmarkt zorgen. Hij zei dat vraag en aanbod niet altijd overeen komen, zoals uit employment en skills survey blijkt. Deze zaken moeten verder worden besproken, vooral met het onderwijs, om te zorgen voor de juiste vaardigheden op de arbeidsmarkt.
Op 21 mei 2024 werden de resultaten van een employment en skills survey gepresenteerd. Hieruit is gebleken dat de meeste vacatures in de klasse van laaggeschoolden zullen zijn, wat problematisch is, gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt. De minister benadrukte de noodzaak van voorlichting om werkzoekenden realistische verwachtingen te geven, aangezien uit een vorig jaar uitgevoerd vacatureonderzoek is gebleken dat mensen looneisen hebben, die beter passen bij grotere bedrijven zoals Staatsolie dan bij microbedrijven. De minister meldde ook dat er gesprekken zijn gevoerd met de Internationale Arbeiders Organisatie (ILO) om in versneld tempo te werken aan een geavanceerd arbeidsmarktinformatiesysteem. Het huidige systeem biedt beperkte informatie en er is behoefte aan een meer geavanceerd systeem, dat antwoorden kan geven op belangrijke vragen. Mac Andrew benadrukte de noodzaak van regelmatige huishoudonderzoeken, aangezien het laatste onderzoek uit 2014 dateert. De komende census moet meer relevante data opleveren om het beleid beter af te stemmen op de huidige arbeidsmarkt.