Jim Hok, voorzitter van de PALU, heeft in een lokaal medium aangegeven dat de regering Santokhi-Brunswijk het grondenrechtenvraagstuk hoogstwaarschijnlijk nog niet heeft aangepakt. Het is een vraagstuk dat al decennialang op tafel ligt en niet effectief wordt behandeld.
Volgens Hok zou dit grondenrechtenvraagstuk opgelost moeten worden op een manier die de onderlinge harmonie niet verstoort. “Als Surinamers zouden wij minder geleid moeten worden door het buitenland, dat een ander belang zou kunnen hebben in Suriname, maar dat ook andere ervaringen heeft op dit stuk. Kijk maar naar Noord-Amerika; toen de kolonisten daar binnendrongen, hebben ze de inheemsen toentertijd uitgemoord. Maar tegenwoordig hebben zij andere oplossingen, waarbij er reservaten worden gemaakt voor hen en de inheemsen daar verder leven”, aldus Hok.
De Palu is geen voorstaander daarvan. In Suriname zou er een integratie van diverse bevolkingsgroepen moeten zijn, vanwege het feit dat wij één zijn in dit land. Er zijn genoeg oplossingen om te voorkomen dat er een rassenverdeling in Suriname ontstaat. De verschillende regeringen weigeren eigenlijk dit vraagstuk te bespreken, zei Hok heel voorzichtig. Regeringen hebben wel pogingen gewaagd dat te doen, maar hebben blijkbaar niet de juiste ingang tot deze kwestie weten te vinden. Het kan ook zijn dat terwijl zij bezig waren, invloeden van buitenaf ook een rol hebben gespeeld. “Als Surinamers hebben we een verantwoordelijkheid naar elkaar toe en wij moeten ons niet teveel laten beinvloeden door buitenlanders, maar met elkaar zitten en zelfs oplossingsgericht denken”, aldus Hok.