Een grote groep belanghebbenden, bestaande uit inheemsen, milieuorganisaties, in stamverband levenden, juristen en activisten, heeft vandaag, donderdag 14 maart, een kort geding geïnitieerd. De gedaagden – diverse ministeries van de staat Suriname, de Terra Invest Group en een vertegenwoordiger van de mennonitische landbouworganisaties die zich willen vestigen en Suriname – horen de verzochte voorlopige voorziening aan met een gelegenheid zich te verweren.
De voorzieningen zijn erop gericht te verbieden dat bijna 500.000 hectare aan bosgrond wordt omgezet in landbouwgrond en dat een totaal van bijna 100.000 hectare uitgegeven wordt in grondhuur aan diverse stichtingen. Voorts wordt verzocht de uitgifte van grond aan de vertegenwoordigers van de mennonieten, op te schorten. Voor het geval de kortgedingrechter niet tot een verbod of opschorting bereid is, is verzocht dat de wettelijk verplichte Milieu Effecten Analyse vooraf plaatsvindt.
De internationale interesse in het vraagstuk is groot, met publicaties die de ernst en schaal benoemen. Naar verwachting zal bij voortgang de biodiversiteit bedreigd worden met een negatieve en abrupte habitatwijziging voor meer dan elfduizend soorten fauna. Gedeelten van de beoogde gebieden vallen binnen de internationaal aangewezen levenssfeer van elf in stamverband levende gemeenschappen ten opzichte van wie de norm van Free Prior Informed Consent nimmer is ingezet.
Andere ongebruikelijke aspecten aan de casus zijn, dat de minister van Grond en Bosbeheer een tijdslimiet van minder dan de gebruikelijke termijn van zes weken heeft gehanteerd in het aanschrijven van diverse andere bestuursorganen die bij het verplicht adviestraject voorafgaand aan een besluit, betrokken zijn.
De brief vanuit het Kabinet van de President, waarin de bestemmingswijziging voor de duizenden hectaren aan grond, welke Suriname voorbij de minimumgrens van carbon negatief zou brengen, dateert van enkele weken voorafgaand aan zijn deelname aan de internationale milieuconferentie te Dubai, waar hij de belofte deed dat Suriname er alles aan zou doen de status van carbon negatief land te behouden. Milieudeskundige en activist John Goedschalk, heeft de president aangeschreven voor nadere informatie, maar geen schrijven terug ontvangen.