Campus-studenten komen mogelijk in aanmerking voor studiesubsidie

Het hevige protest van studenten van de Student Housing Village, heeft de aandacht van de regering getrokken. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft naar verluidt, meteen contact opgenomen met minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en zij hielden voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, een spoedvergadering met het stichtingsbestuur van de campus.

De studenten die wonen op campus, zijn niet ontevreden over het resultaat dat is bereikt met de actie die ze hebben gevoerd. Hun problemen krijgen nu serieuze aandacht. Op de campus wonen er ruim 300 studenten waarvan de meesten komen uit de districten. Zij hebben gisteren hun misnoegen geuit over de verhoogde huurtarieven die in nog geen maand tijd, verhoogd zijn. De huur wordt per 1 maart 2024 verhoogd naar SRD 920 per persoon voor een 4-kamerunit en SRD 1725 per persoon voor een 2-kamerunit. Brunswijk en Ori hebben in de vergadering aangegeven, dat de verhogingen wel door zullen gaan, maar dat de regering met een subsidie zal inkomen. Er zal een studiesubsidie voor studenten op VOS-, HBO- en academisch niveau in het leven worden geroepen, die wordt uitgevoerd door de Nationale Ontwikkelingsbank. Het betreft geen lening, maar een hulp aan studenten. Het bedrag is nog niet bekend, maar het zal genoeg zijn om de huur en andere studiekosten te dekken. Totdat de studiesubsidie rond is, zijn er afspraken dat de studenten SRD 600 (4 kamerunit) om SRD 1.000 (2 kamerunit) zullen betalen.

“Jullie moeten ook letten op jullie uitgaven. Maak niet alle geld op, want er zijn ook kosten verbonden aan het onderhoud van het gebouw”, benadrukte Brunswijk. Ook de veiligheid op de campus laat te wensen over. Mensen kunnen gewoon naar binnen lopen of rijden, zonder dat iemand ze aanspreekt. De vicepresident zal dit punt bespreken met de minister van Justitie en Politie om ten minste BBS’ers daar te plaatsen.

De andere problemen op het complex zullen ook aangepakt  worden. Volgens Ori moet er ook rekening mee worden gehouden dat er geld moet binnenkomen om het complex te onderhouden. Verder zei hij dat de studenten niet kunnen bepalen wie directeur moet worden. Volgens Ori heeft de vorige directeur zelf ontslag genomen en zijn er frauduleuze handelingen ontdekt. “De nieuwe directeur en het nieuwe bestuur moeten de kans krijgen om de misstanden die zijn achtergelaten, op te schonen. Dat zaken nu zo verlopen, is niet door hen veroorzaakt”, aldus Ori.

More
articles