VERKEERSVEILIGHEID EN TALMEN

Je hoeft geen vreemde in Jeruzalem te zijn, om te weten dat het voor wat betreft ons verkeer en zijn veiligheid, thans een grote puinhoop is, waarbij zeer velen de verkeersregels aan hun laars lappen. We hebben het er al zoveel keren over gehad dat verkeersregels niet langer op de juiste wijze in acht worden genomen, omdat de controle op de naleving door de politie soep met ballen is, of geheel weggevallen. Op verkeerskruisingen waar er sprake is van voorrangswegen, plaatsen automobilisten die geen voorrang hebben, hun voertuig half op de weg om voorrang af te dwingen.

Dit asociaal gedrag komt men veel aan de Gompertstaat, Anamoestraat en Mr.Thurkowstraat tegen. Maar het is schering en inslag, ook op andere plaatsen, waar de brutaliteit van de asociaal ingestelde verkeersdeelnemer, zich doet gelden. Rij je als automobilist met het nodige verkeersfatsoen over de Indira Gandhiweg, kan je je groen ergeren aan de PL-bussen die gewoon over het rijwiel- en bromfietspad rijden, om zo een eventuele file te omzeilen. En ook hier ontbreekt de Motor Surveilliance Dienst, MSD, van de politie om fikse boetes uit te delen. Maar de politie heeft toch ook tot haar taak al die foutparkeerders aan te pakken in het regeringscentrum en centrum van onze hoofdstad? Maar ook hier wordt er al langer dan vier jaar niet meer ingegrepen en is het gewoon schandalig wat zich voltrekt. Het rijden door rood licht of drempels negeren, hebben gemaakt dat er op hoeken grote schade werd aangericht aan gebouwen, door uit de koers geraakte voertuigen. Hoek  Heerenstraat, Klipstenenstraat recentelijk nog zware schade aan een pand toegebracht, en dan niet te vergeten de niet-voorrangverlening op de hoek van de F.H.R. Lim A Postraat en de Mr. Dr. J.C. de Mirandatraat, met grote schade tot gevolg aan het gebouw van het educatieve instituut FHR.

Het verkeer wordt met de dag chaotischer en de overheid dient ervoor te zorgen, dat het geheel voortdurend in goede banen wordt geleid, en juist dat gebeurt steeds minder of helemaal niet. En bij al die auto’s hebben we ook nog die bromfietsers, die maar niet kunnen of willen begrijpen, dat ze niet links van een voertuig mogen inhalen. Daar zijn al zo vaak ongelukken door gebeurd, en toch blijft men zo gevaarlijk inhalen. Een nieuw fenomeen waar men ook zwaar blijft talmen bij het stellen en toepassen van nieuwe regels, betreft de deelneming aan het verkeer van bezitters van de zogeheten e-bikes (elektronische fiets). Bestuurders van e-bikes van nog geen tien jaar, rijden op die dingen rond zonder helm, terwijl zo een e-bike met zijn kleine wielen en banden, gemakkelijk de 40 kilometer per uur bereikt. Die dingen zijn bijna even snel als een bromfiets, waar je toch 16 jaar voor moet zijn om mee te mogen rijden op de openbare weg. Maar er is geen minimale leeftijdsgrens ingebouwd voor het besturen van zo een e-bike en nog minder zijn er regels over het wel of niet dragen van een helm, terwijl door de snelheid van de e-bike, dat zonder meer verplicht gesteld dient te worden.

Waar wacht meneer Amoksi, minister van Justitie en Politie, nog op, alvorens hij met wettelijk vastgestelde regels komt. Moeten er eerst doden met deze e-bikes vallen, heer Amoksi? Tot slot willen we de heer Amoksi zijn aandacht vragen voor de opleggers met hout die toch nog een “boro” zoeken en vinden om na 18.00 uur op de openbare weg te rijden. Dat komt allemaal omdat er geen controle op de naleving  van bestaande regels is. Er moet echt wat positiefs gebeuren in het verkeer, want het wordt met de dag gevaarlijker en er gebeuren nog veel te veel ongelukken en er vallen hierdoor onnodig veel dodelijke slachtoffers.

More
articles