‘Terra invest heeft bereidverklaring voor 404 ha land voorbij Witagron’

Ruud Souverein, vertegenwoordiger van de mennonieten, heeft naar aanleiding van de felle kritiek op sociale media over grondaanvragen van Terra Invest Suriname & Guyana N.V., gezegd dat Terra Invest en de mennonieten,  pas vanaf augustus 2022 actief op zoek zijn naar grond. Op sociale media wordt er volgens Souverein met name gewag gemaakt van grondaanvragen die gedaan zijn in januari 2022. Souverein benadrukt dat Terra Invest niets met deze aanvragen te maken heeft.

Souverein: “Terra Invest is de organisatie die namens de mennonieten in Suriname handelt en benadrukt dat als er grondaanvragen via stichtingen worden genoemd, dit  nooit betrekking heeft op aanvragen van Terra Invest of de mennonieten. Er is vooral veel ruchtbaarheid geweest over aanvragen van januari 2022 van een aantal stichtingen waarvan de naam op Vermogensbeheer eindigt tot een totaal aantal van naar zeggen 140.000 hectare. Deze stichtingen zijn allemaal op één adres gevestigd en op naam van Vinod Sowdager. Wij kennen deze persoon niet, hebben nooit van hem gehoord en ook nooit met hem gesproken. Terra Invest en de mennonieten hebben pas in oktober 2022 toestemming van de regering gehad voor het project en zijn dus eigenlijk pas vanaf augustus 2022 maar met name begin 2023 actief gaan zoeken. Alle aanvragen van Terra Invest zijn gedaan door nv’s die 100 procent eigendom zijn van Terra Invest.”

Terra Invest heeft drie aanvragen gedaan:

  1. Maratakka (37.046 ha): deze aanvraag is vrijwel direct weer ingetrokken en is dus maar zeer kort actief geweest. Het land bleek gemiddeld te laag te zijn en daarvoor is de aanvraag geannuleerd;
  2. voorbij Witagron richting westen (35.194 ha): vanwege bezwaren van het gezag is de aanvraag geannuleerd;
  3. nabij het dorp Tibiti (16.700 ha): vanwege het voorkomen van houtconcessies is de aanvraag geannuleerd.

Volgens Souverein betreffen deze aanvragen slechts één aanvraag per stuk. “In eerste instantie zijn deze aanvragen gewoon voor het totaal ingediend.

Bij alle aanvragen is gewoon de wettelijke procedure gevolgd en bij elke aanvraag is ook altijd een uitgebreid businessplan ge-voegd. Na indiening is echter gebleken dat het ministerie van GBB geen aanvragen met dat aantal hectares afhandelt. Uiteindelijk zijn de aanvragen dus gedaan in deelstukken van minder dan 500 hectare.”

Land toegewezen aan Terra Invest en/of mennonieten

“Er is in het stuk van voorbij Witagron ooit een bereidverklaring (404 ha) ontvangen, die vervolgens door Terra Invest zelf is gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Terra Invest nooit een geheim heeft gemaakt van het feit dat er aanvragen zijn gedaan.  Deze situatie sluit ook aan bij de berichtgeving van afgelopen week van de ministers Ramdin en Vorswijk waarbij aangegeven is dat er wel aanvragen zijn, maar dat geen van die aanvragen is afgehandeld c.q. heeft geleid tot toewijzing”, aldus Sou-verein.

More
articles