Het net om de door Interpol gesignaleerde verdachte en voormalige baas van de Surinaamse Diamond Nightclub, Henry Arnold Kunath, is gesloten. Enkele dagen geleden heeft het Nederlandse televisieprogramma ‘Op de vlucht’ ruim drie kwartier gewijd aan deze 72-jarige Surinaamse Nederlander, die al 15 jaar op de vlucht is en internationaal gezocht wordt voor mensenhandel. Kunath, die door Brazilië op de Interpol wanted list was geplaatst, omdat hij een gevangenisstraf van vier jaar in dat land moet uitzitten, werd door misdaadjournalist John van den Heuvel getraceerd in Almere (Nederland) en onder de aandacht gebracht van de procureur-generaal van Belém do Pará (Brazilie). Een week na deze openbaring, hebben de Braziliaanse autoriteiten het formeel verzoek aan Nederland gedaan dat Kunath zijn Braziliaanse straf in Nederland uitzit. Tevens is informatie over zijn mogelijk door misdaad verkregen vermogen, voor nader onderzoek overgedragen aan de Nederlandse Fiscale Inlichtingen – en Opsporingsdienst (FIOD). Kunath is een onverbeterlijke draaideurcrimineel, die eerder in Suriname in 1996 werd veroordeeld en die met betrekking tot vrouwenhandel, in oktober 2000 de grootste vis was die de justitie van Belém do Pará wist te arresteren. Vlak voordat hij met vier slachtoffers en een flinke som geld het vliegtuig richting Suriname wilde instappen, werd hij aangehouden op basis van een Interpol signaleringsbevel van de Verenigde Staten. Kunath stond in die periode aan de oorsprong van vele misdaden, waarbij de levens van honderden vrouwen uit Belém die in Suriname in seksslavernij werden gebracht, werden verwoest.
De man wist in 2000 Brazilië te ontvluchten, toen hij zijn hoger beroep in vrijheid mocht afwachten. De bordeelhouder vervolgde zijn praktijken in Suriname, tot hij in 2006 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, omdat vier vrouwen hadden verklaard dat zij tegen hun wil werkten in Diamond Nightclub in het noorden van Paramaribo. De clubeigenaar zocht zijn toevlucht in Nederland, de laatste zes jaar heeft hij zijn domicilie in Almere. Staat Kunath in Belém nog altijd alom berucht als zware misdadiger, in Almere hangt hij de brave burger uit, die dagelijks zijn twee kinderen afzet op een basisschool.
Daar hij de Nederlandse nationaliteit bezit, kan hij niet worden uitgeleverd, want net als Suriname levert Nederland geen onderdanen uit aan een ander land ter executie van een straf. Wel kan de zaak van Kunath worden voorgelegd aan het gerechtshof in Arnhem, dat vervolgens nagaat welke straf, in dit geval in Brazilië, is opgelegd, en welke strafmaat in Nederland geldt met betrekking tot het gepleegde feit. De zaak zal overigens niet meer inhoudelijk worden behandeld, aangezien Kunath al in Brazilië is veroordeeld.
Van den Heuvel confronteerde de 1.80 meter lange Kunath met zijn duister verleden. “Ik ben Nederlander en niemand kan me uitleveren. Als de politie weet dat ik hier zit, dan komen ze me halen. Ik heb nooit slachtoffers gemaakt”, reageerde hij voordat hij de deur van zijn luxewoning dichtsloeg.