De advocaat van de tot twintig jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeelde Bouterse in de 8 december 1980 moordzaak, Irvin Kanhai, heeft in gesprek met Suriname Herald gezegd, dat zijn cliënt Desi Bouterse, geen gratieverzoek zal indienen. Volgens hem zal dit betekenen dat Bouterse toegeeft de moorden te hebben gepleegd en vraagt om een strafvermindering. Dit zal volgens Kanhai meer stof geven aan de zaak en onthullen dat Bouterse al die tijd gelogen heeft en hetgeen dat hij al die tijd heeft ontkend, nu wel bekent. Voorts is het vragen naar gratie onder de huidige regering een verloren wedstrijd spelen volgens Kanhai, daar volgens hem tal van keren is aangehaald, dat het om een politiek proces gaat. Kanhai zegt dat hij sinds de veroordeling van zijn cliënt, dagelijks met hem in contact staat.
Volgens hem is hij rustig en zegt hij aan dat indien hij de gevangenis in moet, dat zal gebeuren.
Kanhai heeft volgens hem het Openbaar Ministerie eerder gevraagd de uitvoering van de vonnissen op te schorten volgens artikel 486 van het Wetboek van Strafvor-dering, omdat hij voornemens was volgens artikel 109 van de Grondwet, gratie voor zijn cliënt aan te vragen bij de president.
Met betrekking tot artikel 487 van het Wetboek van Strafvor-dering zegt Kanhai dat het niet wordt ingezet. Om dit te kunnen hanteren, moet je schuld bekennen en spijt betuigen. Dit strookt niet met wat Bouterse en de vier medeveroordeelden zeventien jaar lang hebben verklaard, namelijk dat ze onschuldig zijn.
Dit komt niet overeen met het laatste woord van Bouterse. Kanhai merkt ook op dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Zo kan er nog steeds een beroep worden gedaan op artikel 109, wanneer een veroordeelde eenmaal in detentie verkeert. Hij merkt op dat deze regering nog 16 maanden aan de macht is en in die 16 maanden, kan er een andere politieke situatie ontstaan. De verkiezingen komen eraan, en je weet niet hoe die eruit zullen zien. De president heeft volgens Kanhai de bevoegdheid om gratie te verlenen, zonder dat er zelfs een verzoek wordt ingediend.