President Chandrikapersad Santokhi is gisteren ingegaan op de ontwikkelingen rondom de uitspraak van het Hof van Justitie (HvJ). Santokhi verduidelijkte dat het onvermijdelijk is dat de hoofdverdachte Desiré Delano Bouterse, binnenkort zijn straf zal uitzitten voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. De president benadrukt het belang van het volgen van de wetten van het land en het respecteren van de gerechtelijke uitspraken. Op woensdag 20 december is Bouterse definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de moorden die hebben plaatsgevonden op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia. De overige vier verdachten – Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery – kregen elk vijftien jaar.
Het staatshoofde verduidelijkte dat hij niet gelooft, dat Bouterse zal proberen om het land te ontvluchten. Hoewel er nog geen onmiddellijke gevangenneming is gevorderd, hoopt president Santokhi op een spoedige uitwerking van het vonnis door het Openbaar Ministerie. ‘’Eén ding staat vast: er is een vonnis en dat moet worden uitgevoerd”, aldus het staatshoofd. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels verklaard, dat het nu zal overgaan tot de uitvoering van het vonnis en daartoe in overleg zal treden met de veroordeelden en/of hun advocaat om de dag en datum van de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf vast te stellen. Volgens het Surinaams Wetboek van Strafvordering, staat er tegen dit vonnis geen enkel rechtsmiddel meer open.
Het is een vonnis op tegenspraak, waarin alle relevante partijen de gelegenheid hebben gehad hun standpunten te presenteren. De verdachten waren ten tijde van de uitspraak niet in de rechtszaal. Inmiddels zijn alle vonnissen betekend, waardoor alle veroordeelden en hun advocaat nu in het bezit zijn van het vonnis.
Bouterse mag gratie vragen
Santokhi wijst er ook op dat Bouterse de mogelijkheid heeft om gratie aan te vragen binnen acht dagen na de uitspraak. Hij benadrukt dat het beoordelen van een eventueel gratieverzoek aan hem is voorbehouden. De president spreekt zijn vertrouwen uit in het juridische proces en benadrukt dat de wetten van het land voor iedereen gelden. ‘’We kijken nu naar de toekomst, in de hoop op gerechtigheid en verzoening. Laten we afwachten tot het gratieverzoek komt, als het komt‘’, aldus Santokhi. Het staatsthoofd gelooft niet dat Bouterse zal proberen het land te ontvluchten en benadrukt dat Suriname een sterke democratische rechtsstaat is. Hij beschouwt de definitieve veroordeling van Bouterse als een historische mijlpaal en een bevestiging van de veerkracht van de Surinaamse democratische rechtsstaat. Met de afronding van deze juridische procedure, die jaren heeft geduurd, sluit Suriname een pijnlijk hoofdstuk af in zijn geschiedenis en kijkt het naar een toekomst van gerechtigheid en nationale eenheid.