Sharman: ‘Persvrijheid is essentieel voor onze democratie’

“Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken. Een democratische samenleving kan alleen goed functioneren als de persvrijheid – als een van de voornaamste voorwaarden – goed geregeld is. De belangrijkste bedreiging van de persvrijheid is censuur”, hiermee opende de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), de  heer Dew Sharman zijn toespraak tijdens de eerste dag van het seminar “ Freedom of expression and media workers in Suriname now and beyond 2023” .

Hoe is persvrijheid gewaarborgd in de Surinaamse wet en regelgeving?

Artikel 19 van de Grondwet

Een ieder heeft het recht om door de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Wetboek van strafrecht: S.B. 2015, no 44, artikelen 320 en 321

Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt door tenlastelegging van een bepaald feit, met het kennelijk doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig wordt bevonden aan smaad, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van ten hoogste driehonderd gulden.

Sharman stelde, dat persvrijheid onafhankelijkheid van overheidsinvloeden vereist om onpartijdige berichtgeving te garanderen en om als controle op de macht van de overheid te dienen. “Journalisten moeten zonder onnodige beperkingen toegang hebben tot informatie om hun rol als informant en waakhond te kunnen vervullen.

Het waarborgen van het fysieke en juridische welzijn van journalisten is van cruciaal belang voor het behoud van de persvrijheid”, aldus Sharman. Dit omvat volgens hem bescherming tegen intimidatie, geweld en onrechtvaardige juridische stappen. “Een geïnformeerd en ondersteunend publiek draagt bij aan de duurzaamheid van de persvrijheid. Initiatieven voor mediageletterdheid helpen het publiek informatie kritisch te beoordelen, waardoor de gevoeligheid voor verkeerde informatie en propaganda wordt verminderd”.

Maar toch gaat het mis stelde Sharman, want hij haalde tijdens zijn toespraak aan dat het voorval, waarbij journalist Jason Pinas, voor het gebouw van De Nationale Assemblee in december 2021 op brute wijze mishandeld werddoor beveiligingsmannen van vicepresident Ronnie Brunswijk, niet onopgemerkt is gebleven. Pinas die toen ter plekke aanwezig was voor werkzaamheden, maakte op een gegeven moment foto’s van Brunswijk in zijn voertuig en dat waardeerde de vp niet, waardoor er een woordenwisseling ontstond tussen hen. De journalist werd vervolgens van achter in een wurggreep genomen door een bewaker van Brunswijk en daarbij incasseerde hij klappen en trappen, terwijl hij op zijn rug lag op de grond. De mobiele telefoon van Pinas, waarmee hij de foto’s had gemaakt, werd van hem afgepakt. De DNA- vicevoorzitter besprak ook het incident, dat zich voltrok op 17 februari waarbij de privéauto van een journalist van Starnieuws door demonstranten werd beschadigd. Het voertuig werd op zijn zij gegooid en is daarna in brand gestoken.

Tot slot stelde Sharman, dat de media de 4de macht is naast de trias politica over het algemeen en de publicaties zijn essentieel voor  de democratie. “De bijdrage van de media zorgt voor een opvoedende rol en beinvloedt de gemeenschap met de informatie die wordt gebracht”.

More
articles