Het bestuur en de leden van de Organisatie voor Gemeenschapswerk NAKS, hebben onlangs een schrijven gericht aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dhr. drs. Henry Ori, waarin zij reageren op de recentelijk verschenen berichten via de media met betrekking tot de eerstesteenlegging voor de bouw van het nieuwe vergadercomplex van De Nationale Assemblee. “Deze berichten betreffen gedetailleerde en steekhoudende argumentaties over het niet voldoen van dit nieuw te bouwen complex aan de eisen van de UNESCO voor de bescherming van onze op de Werelderfgoedlijst geplaatste historische binnenstad. Eisen, die zijn vervat in de door de Surinaamse staat getekende Internationale Conventie Behoud Werelderfgoed. Het tekenen van deze conventie door Suriname en de plaatsing van delen van onze historische binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst, hebben tot nog toe de Surinaamse gemeenschap met trots vervuld”, aldus Siegmien Staphorst, voorzitter van de NAKS, die teven vertegenwoordiger is bij de UNESCO ICH.
In de brief stelt de NAKS dat zij met aandacht de toenemende publiekelijke berichtgevingen van bezorgdheid van prominente instituten en personen binnen onze samenleving heeft waargenomen en haar toenemende bezorgdheid door middel van deze open brief kenbaar wil maken:
‘In november 2020 werd NAKS officieel door UNESCO’s General Assemblee of the States Parties to the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage toegelaten als geaccrediteerde lidorganisatie van het NGO Forum van de UNESCO.
Dit lidmaatschap geeft NAKS, als tot nu toe de enige UNESCO-geaccrediteerde ngo in Suriname, de bevoegdheid om het UNESCO-beleid omtrent het behoud van het immaterieel erfgoed in de lidlanden te helpen bepalen. NAKS vervult eveneens een adviserende rol door actief deel te nemen in twee van de officieel geïnstalleerde werkgroepen van het ICH NGO Forum.
‘NAKS als zijnde een van de grootste en oudste sociaal-culturele organisaties, is sedert haar oprichting in mei 1947 actief in het bevorderen van sociaal-culturele activiteiten ter behoud van de Afro-Surinaamse cultuur. Dit doet zij middels de verschillende subculturele groepen binnen de organisatie. Het is een gegeven dat NAKS ook vaker word betrokken in het adviseren, ondersteunen en begeleiden van derden op sociaal-cultureel gebied. De organisatie heeft herhaaldelijk deelgenomen aan internationale sociaal-culturele manifestaties en als zodanig een wezenlijke bijdrage geleverd aan het uitdragen van Suriname op cultureel gebied. Inmiddels heeft NAKS een internationaal hooggewaardeerde naamsbekendheid weten te bewerkstelligen. “Conserveren, overdragen en verder ontwikkelen van de kennis en kunde over diverse cultuurelementen binnen de Afro-Surinaamse cultuur is het hart van NAKS.”
‘Het is vanuit onze positie als prominente sociaal-culturele organisatie en onze erkenning als geaccrediteerde UNESCO NGO, dat wij besluiten niet langer vanuit de kantlijn de zorgelijke ontwikkelingen rondom de bouw van dit nieuw vergadercomplex gade te slaan, maar ook onze stem te laten horen. Wij onderstrepen dat eventuele verwijdering van de historische binnenstad van Suriname van de UNESCO Werelderfgoedlijst, verstrekkende gevolgen zal hebben voor de staat Suriname, alsook voor Surinaamse sociaal-culturele organisaties zowel op internationaal als nationaal niveau.
‘NAKS is vanuit haar positie als geaccrediteerde UNESCO NGO doende zich in te zetten voor het betrekken en begeleiden van partner ngo’s in Suriname en in de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio om structureel beleid te ontwikkelen met betrekking tot de bescherming en vastlegging van het totaal Surinaams immaterieel cultureel erfgoed. Inventarisatie van onze erfgoedelementen conform de door de UNESCO gestelde richtlijnen draagt bij tot het bevorderen van met name de cultureel-etnische nationale eenheid, en tot het commercieel versterken van de diverse cultureel-toeristische producten en diensten.
‘Indien de Surinaamse regering inderdaad de ontwikkeling en het behoud van ons Surinaams cultureel erfgoed, materieel en immaterieel, als een prioriteit beschouwt, dan moet ook het behoud van het Surinaams lidmaatschap bij de grootste wereldorganisatie prioriteit genieten.
‘Wij en met ons velen, erkennen de noodzaak van een nieuw vergadercomplex voor De Nationale Assemblee, maar uiten onze zorg dat de bouwplannen een mogelijke dreiging zorgen voor de status van Suriname als UNESCO-lidstaat. Met nadruk willen wij daarom de Surinaamse regering adviseren de bouwplannen te staken en gehoor te geven aan de roep van de diverse terecht bezorgde stemmen uit onze samenleving. Wij adviseren vooral de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als hoofdverantwoordelijke voor het Suriname-UNESCO-beleid, om een dialoog met alle betrokken en relevante partijen te faciliteren. Het doel van zo een dialoog moet onze inziens ertoe dienen dat middels goed overleg en wederzijds respect voor elkaars deskundigheid en voor de principes van de UNESCO, een voor alle partijen acceptabel besluit betreffende de voortzetting van de bouw van het vergadercomplex bereikt kan worden.
‘Wij van NAKS kijken reikhalzend uit naar een spoedige uitnodiging voor de dialoog en daarmee ook de voorlopige stopzetting van de bouwplannen, totdat er eenduidigheid is bereikt en de bescherming van onze positie op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gewaarborgd.’