Buitenlandse landontwikkelaars hebben de afgelopen jaren gewerkt om doopsgezinde boerengemeenschappen (Mennonieten) uit heel Latijns-Amerika naar Suriname te halen met het plan om een reeks landbouwprojecten te starten – een grote bedreiging voor de inspanningen voor natuurbehoud in het deel van het Amazone-regenwoud, zeggen milieuactivisten.
Investeerders uit Argentinië en Nederland lanceerden een campagne om doopsgezinde boeren vanuit Belize, Mexico en Bolivia naar Suriname te halen. De conservatieve religieuze boerengemeenschap had al felle kritiek gekregen vanwege het kappen van duizenden hectares bos.
Het bedrijf achter het project heet Terra Invest Suriname & Guyana en profileert zich als expert in grootschalige landbouwprojecten voor soja, maïs, sorghum en tarwe. Sinds de oprichting in 2021 heeft het bedrijf doopsgezinde gemeenschappen in Suriname gehost, panden bezocht voor mogelijke aankoop en gesprekken met de overheid geïnitieerd.
“Dit is een serieuze zaak”, zegt Ben D’Leon, lid van Amazon Conservation Team Suriname, een ngo. “Ze willen mogelijk ongerept bos gebruiken om hun landbouwgronden te maken.”
Terra Invest zegt dat het in totaal 30.000 hectare (ongeveer 74.000 acres) wil veiligstellen voor ongeveer 1.000 doopsgezinde families, die elk verantwoordelijk zijn voor de landbouw tussen de 30 en 50 hectare (74-124 acres). Hoewel Terra Invest in gesprek is met de regering, vertelde zij Mongabay dat een grondaankoop zich nog in de beginfase bevindt en ‘’zeer hypothetisch’’ is.
Tot nu toe heeft het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken groen licht gegeven voor een proefproject waarmee 50 doopsgezinde gezinnen naar het land kunnen reizen en maximaal drie jaar in de landbouwsector kunnen werken. Sommige milieugroeperingen zijn bezorgd dat de plannen van Terra Invest zullen uitgroeien tot maar liefst 90.000 hectare (meer dan 222.000 acres). Het bedrijf heeft locaties bekeken in de districten Para, Saramacca, Commewijne, Nickerie, Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini, en in de stad Apoera. Over welke onderwerpen er met de regering wordt gesproken, wil het land niet zeggen.
In buurland Guyana heeft het bedrijf gekeken naar de regio Opper-Demerara-Berbice en Oost-Berbice-Corentyne in de hoop percelen groter dan 5.000 hectare (12.400 acres) te kunnen kopen voor “langdurig” eigendom, aldus de sociale mediapagina’s. Maar de vooruitgang verliep traag en de belangstelling van de overheid was niet zo groot, dus het bedrijf heeft zijn focus op Suriname behouden.
Terra Invest heeft rente ontvangen van vier doopsgezinde koloniën in Bolivia en twee in Belize. Afgelopen december ontving het bedrijf ook negen dagen lang geïnteresseerde mennonieten uit Mexico, zo blijkt uit een bericht op de Facebook-pagina.
De grootste belangstelling komt van gemeenschappen in Santa Cruz, Bolivia, een hotspot voor ontbossing. Tussen 2001 en 2021 hebben doopsgezinde boeren 210.980 hectare (521.343 acres) gekapt in het zuidelijke Boliviaanse Amazonegebied – bijna een derde van alle ontbossing in dat gebied, volgens een rapport van Amazon Conservation’s Monitoring of the Andes Amazon Project (MAAP).
De lokale bevolking daar zei dat de gemeenschappen zo snel groeien dat sommigen naar andere delen van het continent willen verhuizen. “Ze ontbossen alles volledig”, zegt Julio Eguez, een inheemse leider in San Rafael de Velasco, Bolivia. “En als het land niet meer goed genoeg is voor productie, verlaten ze het en gaan ergens anders heen.’’
Bron: