‘Herberekening minimumloon en compensatie van SRD 1.800’

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft onlangs in zijn 4e bulletin gesteld, dat het sociaal programma zoals opgenomen in het IMF-programma, erin zou moeten voorzien dat de IMF-maatregelen die genomen worden om de overheidsfinanciën te verbeteren en die tot een lastenverzwaring leiden, gecompenseerd zouden worden met SRD 1.800 voor de minderdraagkrachtigen. “Dit was in het programma nauwkeurig uitgerekend. Doordat het programma niet conform planning is uitgevoerd en de inflatie fors hoger uitgevallen is dan geprojecteerd in het programma, zijn de uitgangspunten achterhaald”, aldus de SEOB. De SEOB pleit derhalve voor een gedegen hercalculatie van het minimumloon, de armoedegrens en de compensatie van de SRD 1.800.

“Wij vragen ook aandacht voor het uitkeren van sociale voorzieningen en ondersteuningen via het bankwezen en het fiscaal systeem en voor het sociaal programma. Een samenleving waarin eenieder zich de basiszaken kan permitteren, is een randvoorwaarde van een gezonde samenleving”, aldus de SEOB.

Inflatie blijft hardnekkig

De SEOB stelt voorts: “De inflatie in augustus kwam neer op 53,5 procent.

Ten opzichte van het vorige jaar, werden de prijsstijgingen in augustus veroorzaakt door stijgingen in voedselprijzen, transport en nutstarieven. Wanneer we augustus met juli 2023 vergelijken, zorgden vooral prijsstijgingen in transport voor de maandinflatie. Het verkrappende monetair beleid heeft in de afgelopen maanden rust op de wisselkoersmarkt bewerkstelligd. Dit zorgde ervoor dat het wisselkoerseffect op de inflatie afnam in de afgelopen maanden. Het Inter Monetair Fonds (IMF) heeft zijn inflatieschatting voor 2023 opwaarts bijgesteld van 36,4 procent naar 40 procent. De SEOB schat de inflatie voor 2023 op circa 46 procent. Internationale prijsstijgingen van onder andere olie en rijst, de invoering van de nieuwe BTW-tarieven, afbouw van subsidie alsook overheidsuitgaven aan onder andere goederen en diensten en het sociaal programma, afhankelijk van hun omvang, kunnen een verdere druk leggen op de lokale inflatie.”

Geldgroei versnelt, rentes stijgen

De SEOB merkt op, dat in tegenstelling tot de voorgaande maanden, de basisgeldhoeveelheid (M0) in de maand juli groeide. “Limieten voor kredietgroei, de verhoging van het kasreservepercentage op SRD’s in april, alsook de openmarktoperaties, zorgden in de afgelopen maanden ervoor dat de geldgroei werd afgeremd. M0 klom in juli met ruim 11 procent, de grootste sprong voor dit jaar. De Centrale Bank van Suri-name geeft aan, dat deze stijging vooral het gevolg is van de afwikkeling van openmarktoperaties. De geldhoeveelheid in ruime zin (M2) steeg idem, als gevolg van een stijging in netto buitenlands actief.”

De SEOB verwacht dat vanwege nieuwe kasreserveoperaties, de komende maanden de geldgroei weer zal afnemen. “De kredietverlening steeg licht in de maand juli. De totale kredietverlening groeide met 1,8 procent ten opzichte van de vorige maand naar SRD 25,1 miljard. Deze stijging werd gedreven door een toename in de vreemde valutakredieten uitgedrukt in SRD. Dit is gedeeltelijk het gevolg van een koersstijging van de euro in de maand juli. Ook was er een lichte stijging in persoonlijke leningen en bedrijfskredieten in SRD. De gemiddelde leenrente steeg verder van 14,1 procent naar 14,3 procent in juli 2023. Echter was er haast geen verandering in de spaarrentes. Na een aanhoudende stijging nam de solvabiliteit van de bankensector af naar 17,7 procent. Hoewel de niet-presterende leningen ten opzichte van de totale leningen verbeterden van 16,1 procent naar 14,9 procent, blijven deze zorgelijk. Deze ratio daalde bij grote banken van 19,1 naar 16,9 procent. De internationale norm bedraagt 5 procent. In juni steeg de winstgevendheid van de bankensector naar 1,8 procent”, aldus de SEOB.

More
articles