De beraadslagingen over de wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling zijn afgelopen maandag aangevangen in De Nationale Assemblée (DNA). Tijdens deze vergadering hebben parlementariërs vragen gesteld over ook praktische zaken die in kannen en kruiken moeten zijn nog vóór de verkiezingen van 25 mei 2025. Zo voerde NPS-parlementariër Patricia Etnel aan, dat de kiezers heel goed moeten worden voorgelicht. Etnel benadrukte dat de voorlichting in alle gangbare talen moet geschieden. Naast de goede voorlichting moeten volgens Etnel ook de partijsymbolen in kleur zijn afgedrukt, zodat die goed herkend worden door de kiezers.
Aangezien een deel van de kiezers volgens de parlementariërs moeite heeft met lezen, is het van primair belang, dat het partijsymbool duidelijk is. Vanwege de landelijke evenredigheid mogen partijen een lange lijst van 51 kandidaten voor DNA indienen. Parlementsvoorzitter Marinus Bee riep de parlementariërs op, een positieve bijdrage te leveren. ‘’Suriname kijkt naar ons, we hebben de eerste zware horde overleefd om samen te komen na zoveel voorstellen en schrijven van buiten parlementaire organisaties. We hebben de twijfel die er bestond in de samenleving weggenomen, door te komen met voorstellen die breed worden gedragen door alle fracties”, aldus Bee. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien sprak over een historisch moment, dat na bijkans acht verkiezingen, de fractieleiders bijeen zijn gekomen, om gezamenlijk een initiatiefvoorstel in te dienen. Een ding wat alle fracties volgens NDP-fractieleider, Rabindre Parmessar gemeen hadden, was het besef dat er gauw, maar ook praktisch wat moest gaan gebeuren.
Hij zegt dat behalve de positieve bijdrage van organisaties, ook het parlement een positieve bijdrage heeft geleverd met het organiseren van de Academische Week eerder dit jaar in april. Bep-fractieleider Ronny Asabina voerde aan alle eer toe te bedelen aan de juriste, Serena Muntslag-Essed voor de durf die ze heeft opgebracht om het Constitutioneel Hof te vragen, de kiesregeling te toetsen. Ook de Abop-fractieleider Obed Kanape sprak lof uit voor Muntslag-Essed en alle anderen met wie ze samen heeft gewerkt aan het initiatief. ‘’De weg naar dit moment is kenmerkend en we moeten te allen tijde de democratie de ruimte geven.
We moeten als Surinamers samen kunnen komen om de verandering te brengen die het best voor ons is. Ik hoop dat we tijdens de discussie open en positief kunnen zijn‘’, zei Kanape. Volgens NPS-fractieleider, Gregory Rusland leek het in eerste instantie een moeilijke opgave om aan de 34 stemmen te komen voor het wijzigen van de wetten. Hij sprak de hoop uit dat de discussies die de komende dagen gevoerd zullen worden bij de behandeling van de wetten ertoe zullen leiden, dat partijen in harmonie kunnen komen tot een gemeenschappelijk standpunt.