‘Handelaren moeten bundelen en een claim indienen tegen de staat’
Het Asycuda-systeem van de douane is naar verluidt, al dagen buiten werking. Het Asycuda-systeem is het belangrijkste systeem op de dr. Jules Sedney haven, en doordat het niet operationeel is, ligt zowel de in- als uitvoer stil. Ondernemers kunnen door deze storing niet inklaren of uitvoeren, waardoor zij goederen niet kunnen exporteren en/of leveren. Wij vernemen, dat voorlopig alleen de goederen die prioriteit genieten, handmatig worden afgehandeld. Vorig jaar was er al een probleem met het Asycuda-systeem en toen werd een buitenlandse consultant ingeschakeld om het systeem weer operationeel te krijgen. Volgens bronnen binnen de douane, zouden handelaren moeten bundelen en een claim indienen bij de staat voor de extra kosten. Voorts vernemen wij, dat schepen die voor 30 september zijn binnengekomen nog kunnen worden afgehandeld.
“De shutdown van het Asycuda-systeem was vrijdagavond, maar na 30 september ondervinden wij problemen. Scheepsagentenmodule werkt nog niet en de douane kan ons niet aangeven wanneer het systeem operationeel is. Inklaarders kunnen daardoor ook niets doen”, aldus een betrouwbare bron.
Verouderd systeem
President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs op dinsdag 8 augustus de werkgroep Upgrading Asycuda System, Automated System for Customs Data, ingesteld voor de duur van twaalf maanden. Dit team moet ervoor zorgdragen dat het verouderde systeem dat thans gehanteerd wordt op de Jules Sedney Haven (voorheen Nieuwe Haven) geactualiseerd wordt. Dit zal ook ervoor zorgen dat de afhandeling op de haven sneller zal geschieden. Importeurs en exporteurs zullen ook minder onkosten hebben, waardoor producten goedkoper kunnen worden voor de consument. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, afdeling e-Gov, de ministeries van Financiën en Planning en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), de douane en de Belastingdienst.