Governors Centrale Banken Bangladesh, Suriname en Zimbabwe krijgen D-rating

Het in New York gevestigde tijdschrift ‘Global Finance’ heeft onlangs de prestaties van de presidenten van de centrale banken van 102 landen beoordeeld. De governors van centrale banken van slechts drie landen kregen de D-rating: Bangladesh, Suriname en Zimbabwe. Het is de moeite waard hier te vermelden dat het bruto binnenlands product (bbp) en de valutareserves van Suriname en Zimbabwe met centrale bankchefs met een D-rating lang niet in de buurt komen van wat Bangladesh heeft. Suriname heeft een hogere deviezenreserve dan Zimbabwe, maar deze ligt nog steeds onder de USD 2 miljard, terwijl Bangladesh een deviezenreserve heeft van ruim USD 21,45 miljard. Zimbabwe heeft een hoger BBP dan Suriname (bijna 30 miljard dollar), maar ligt nog steeds onder de 10 procent van het BBP van Bangladesh, dat 453 miljard dollar bedraagt. De redactie van Global Finance beoordeelt, met inbreng van bronnen uit de financiële sector, de leidende centrale bankiers ter wereld op een schaal van A tot en met F, waarbij A de hoogste rang is en F de laagste, op basis van objectieve en subjectieve maatstaven.

Ze hebben de oordelen gebaseerd op de prestaties van de presidenten van de centrale banken die in de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni van dit jaar minimaal één jaar hun ambt hebben bekleed.

Het tijdschrift hield rekening met de gepatenteerde formulefactoren op het gebied van monetair beleid, toezicht op het financiële systeem, programma’s voor de aankoop van activa en de verkoop van obligaties, prognoses en begeleiding, transparantie, politieke onafhankelijkheid en succes bij het vervullen van het nationale mandaat. De Global Finance heeft de hoofden van de centrale banken van 23 landen niet kunnen beoordelen, omdat zij zeer recent de functie bekleden.

Argentinië, Venezuela en Laos kregen het F-cijfer, de laagste status. Het tijdschrift beoordeelde de prestaties van de centrale bankchefs van Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne niet.

De governor van de Bangladesh Bank presteerde zelfs slechter dan de zeventig landen die een rating kregen. De governors van de centrale banken van India, Zwitserland en Vietnam kregen de hoogste beoordeling op de ranglijst van A+ vanwege hun prestaties bij het behalen van de doelstellingen.

More
articles