Met grote bezorgdheid is melding gemaakt in met name de media over het Commewijne-gebied en zijn oplopende denguebesmettingen. Echter is tot nu toe geen cijfermatige informatie door het ministerie van Volksgezondheid vrijgegeven. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft zich beklaagd tegenover delen van de media over de financiële middelen benodigd om de bespuitingen voort te kunnen zetten in het bovengenoemde gebied.
Eerder hebben verschillende artsen in zowel Paramaribo als Nickerie erop gewezen, dat de bespuitingen met het bestrijdingsmiddel Malathion de broedplaatsen van de dengue muskieten niet bereikt en zodoende ook niet het gewenste effect hebben op de infectieziekte die wordt verspreid door muskieten.
Te Meerzorg schijnt een behoorlijke toeloop te zijn bij de poliklinieken van dengue patiënten. Vaker hebben artsen erop gewezen, dat braakliggende percelen in gebieden waar bewoners last hebben van de denguemuskiet, moeten worden schoongemaakt.
Dit om te voorkomen, dat de muskieten hun eitjes blijven leggen in de nabije omgeving van bewoners.
Dit heeft tot gevolg dat veel meer muskieten bewoners infecteren met dengue. Voorgesteld wordt in de woonwijken, dat Volksgezondheid ook zou kunnen proefspuiten met drones boven leegstaande percelen waar zich de broednesten van de denguemuskiet zich bevinden.
Het BOG maakte bekend dat Commewijne te weten Tamanredjo en Mariënberg aan de beurt komen voor de dengue bestrijdingsbespuiting. Echter is de betrokkenheid van de bewoners in een actieve houding om zo mee te helpen bij het schoonhouden van de buurt, van groot belang. Dit kunnen bewoners zijn in de wijk. Dat kan variëren van weinig tot sterk betrokken zijn bij de acties om de broedplaatsen te vernietigen.
Een persoon kan tegelijkertijd individueel en collectief betrokken zijn, op verschillende niveaus bij het bestrijden van de denguemuskiet en zijn gevolgen.