Ali bevestigt opnieuw standpunt van Guyana over oliecontracten

In een recent interview met Gideon Long van de BBC, bevestigde de Guyaanse president Mohamed Irfaan Ali, opnieuw het standpunt van zijn regering om de Stabroek Block Production Sharing Agreement (PSA) te handhaven, zelfs nu de roep klinkt om opnieuw te onderhandelen over de deal van 2016 met ExxonMobil (operator), Hess en CNOOC.

De PSA is al lange tijd een onderwerp van discussie, waarbij critici beweren dat deze de voorkeur geeft aan Exxon en zijn partners. Ze hebben bezwaar gemaakt tegen de fiscale voorwaarden van het contract, waaronder de royalty van 2 procent, het plafond voor kostendekking van 75 procent en de 50/50 winstverdeling. Na het beheer van het contract te hebben geërfd toen de regering overnam, blijft de regering van president Ali ondanks de aanhoudende kritiek, standvastig in haar standpunt dat het contract niet zal worden gewijzigd.

In een openhartige verklaring aan de BBC zei president Ali: “De deal had beter voor Guyana kunnen zijn. Exxon heeft een goede deal laten ondertekenen door de vorige regering, maar kijk, voor ons is de heiligheid van contracten erg belangrijk. We kunnen niet teruggaan en opnieuw onderhandelen.”

De toewijding van de president aan het behoud van de heiligheid van contracten is een centrale pijler geweest van de bestuursaanpak van zijn regering. En het kan als een breder principe worden gezien dat stabiliteit en vertrouwen in contractuele overeenkomsten van cruciaal belang zijn voor het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bevorderen van economische groei.

Dat punt is keer op keer gemaakt. Timothy Tucker, voormalig president van Guyana’s grootste zakenorganisatie – de Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI) – had erop gewezen dat willekeurige beslissingen om de aard van een deal te veranderen nadat deze door alle partijen is overeengekomen, slecht zijn voor het bedrijfsleven en het imago van het land. De zakenman zei dat op deze manier op je woord terugkomen, gelijk staat aan het hebben van een “low-life mentaliteit”. Toen president Ali de kwestie voor het laatst besprak, zei hij: ‘’Stel mij de vraag niet honderd keer. We begrijpen dat we verplicht zijn om te goeder trouw te handelen bij het nakomen ervan.”

Ondanks de kritiek heeft het Stabroek-blok-contract uit 2016, dat Exxon toegang verleende tot enorme offshore oliereserves, Guyana in de mondiale schijnwerpers gezet als opkomend olieproducerend land.

 

More
articles