Een team medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waaronder kinderhartchirurgen, vertrekt deze week naar Suriname om bij kinderen hartoperaties uit te voeren. Als alles volgens planning verloopt, komt het team donderdag in Suriname aan.
Het team, dat in totaal uit zestien personen bestaat, zal de operaties gaan uitvoeren in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Behalve medewerkers van het UMCG, reizen er ook medici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) mee. Ook vorig jaar vertrok een team UMCG’ers naar Suriname om een aantal hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Het team wil het aantal uitgevoerde operaties dit jaar verdubbelen. ‘’We gaan dit jaar tien tot twaalf kinderen opereren, aanzienlijk meer dan de zes van vorig jaar‘’, vertelt kinderhartchirurg Ryan Accord, die net als vorig jaar de missie leidt. Accord en zijn team zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen.
Het is de tweede keer dat het team naar Suriname vertrekt. ‘’Vorig jaar hebben zowel wij als collega’s van het LUMC meerdere kinderen geopereerd. Dit jaar gaan we weer en je ziet het effect van deze missies: dit jaar gaan we jongere kinderen opereren dan vorig jaar‘’, zegt Accord.
Aangezien Suriname zelf geen kinderhartchirurgie heeft, blijven kinderen nu te vaak onbehandeld of moeten ze naar het buitenland voor een operatie. Door naar Suriname te gaan, hopen Accord en zijn team daar verandering in te brengen. ‘’Je ziet het effect van deze missies. We weten de achterstanden weg te werken, waardoor steeds minder kinderen vanuit Suriname naar het buitenland hoeven en er zijn minder kinderen die te lang onbehandeld blijven.‘’ Naast het opereren van kinderen staat de missie in het teken van het uitwisselen van kennis. De missie van Accord en zijn team duurt anderhalve week. Accord en zijn collega’s vertrekken donderdag 21 september en komen 2 oktober weer terug. Volgens het UMCG is het bijzonder dat er dit jaar ook twee collega’s van UMC Utrecht mee gaan: kinderhartchirurg Bram van Wijk en een OK-verpleegkundige die recent met pensioen is gegaan. Opvallend, omdat het ziekenhuis door de geplande concentratie van de kinderhartzorg, juist haar afdeling voor kinderhartchirurgie gaat kwijtraken, ten van faveure van Groningen en Rotterdam. ‘’De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor de kinderhartchirurgie en waar die moet worden geconcentreerd. Dat doet echter niets af aan het goede contact dat wij als collega’s hebben en ik ben dan ook erg blij dat we dit samen kunnen doen‘’, zegt Accord. De Stichting Beatrix Kinderziekenhuis is een inzamelingsactie gestart om de missie naar Suriname te bekostigen. De trip kost het team van zestien personen naar Academisch Ziekenhuis van Paramaribo zo’n 40.000 euro. Wie mee wil helpen om de missie te bekostigen, kan via de pagina van https://www.steunbeatrixkinderziekenhuis.nl/project/groningse-kinderhartmissie-paramaribo-2023 een donatie doen.
(Bronnen: Nieuws.umcg.nl, Oogtv.nl, gic.nl, steunbeatrixkinderziekenhuis.nl)