Alleen kunnen we weinig, maar samen zoveel meer

Van 23 tot en met 26 augustus werd het Vierhoeksoverleg, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Politie, gehouden. Bij de afsluiting van dit overleg is er een intentieverklaring met betrekking tot de justitiële samenwerking getekend door de aanwezige justitiële ministers van justitie van Suriname, Curaçao, Aruba en St. Maarten. Respectievelijk de gastheer, JusPol-minister Kenneth Amoksi, Shalton Hato, Rocco Tjon en Anna Richardson.

Volgens minister Amoksi en zijn ambtgenoten was de manier van werken tijdens het bezoek heus wel resultaatgericht in de uitwisseling van informatie inzake de handhaving van het recht, de openbare orde, veiligheid, het opsporen en onderzoeken van strafbare feiten, directe hulpverlening en het uitvoeren van aanhoudingen. Tevens merkte Amoksi op, dat er negen onderwerpen zijn behandeld.

Ook toonde hij zich tevreden over het vervolgtraject van het bereikte resultaat tussen de vier landen.

De Curaçaose minister Hato meent dat het overleg de mogelijkheid biedt om het justitiële systeem gelijke toegang tot rechtvaardigheid te waarborgen en onze democratische waarde te bevorderen. Tevens zegt Hato dat de samenwerking de landen kan versterken en kansen biedt om het rechtssysteem transparant en effectief te maken.

Hato stelde dat Curaçao open staat voor vernieuwing en verbetering. Ook keek hij uit naar de inzichten van Suriname en ook van Aruba en St.Maarten met het oog op het bestrijden van de criminaliteit. Hij wees op de grensoverschrijdende uitdagingen en meende dat door internationale samenwerking duurzame oplossingen gevonden zouden kunnen worden voor het feit dat er misdaden gepleegd worden. Ook noemde Hato de vernieuwingen in het gevangeniswezen van ons land. De Curaçaose minister was onder de indruk van de innovaties die zijn doorgevoerd en geconcretiseerd in een instelling zoals Opa Doeli, de aanwezige technologie, het Command Center en bovenal de veerkracht, gedrevenheid en de passie van politieambtenaren, maar ook de bevolking. Ook richtte hij zich tot zijn ambtgenoot Amoksi met de woorden “alleen kunnen we zo weinig collega, maar samen kunnen we zoveel meer’’.

Minister Tjon van Aruba zei dat zijn bezoek aan Suriname als vanzelfsprekend aanvoelde, omdat van oudsher er waardering is geweest voor de bijdrage van de Surinaamse gemeenschap op Aruba die daar woont, en noemde niet alleen de bijdrage op het gebied van justitie, maar ook in de zorg en het onderwijs, waar Surinamers betrokken bij zijn op Aruba.

Hij vond de veldbezoeken zeer productief en informatief. Volgens hem een toegevoegde waarde aan het bezoek. Ook was de minister zeer geïnteresseerd in het Safe City project van Suriname, vandaar ook dat hij de banden met justitie en politie wilde te versterken. Hij maakte duidelijk, dat Aruba momenteel ook bezig is met een dergelijk project. “Een mooie kans om nauwer samen te werken”, aldus Tjon. Ook hij sprak zijn waardering uit voor het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli.

Vooral de zorg die geboden wordt aan de jongeren, is volgens hem indrukwekkend en inspirerend. Hij bedankte ook president Santokhi voor de gastvrijheid aan hem geboden en zijn delegatie bij de bestuurlijke bezoeken voor de samenwerking tussen de vier landen. Hij meende dat het Vierhoeksoverleg duidelijk laat zien, dat we samen zouden moeten werken om een antwoord te kunnen bieden aan de uitdagingen van het ambtshalve politioneel onderzoek.

Tjon bedankte het Korps Politie Suriname en ook het Korps Penitentiaire Ambtenaren voor de medewerking aan het team van de minister dat was meegereisd naar Suriname.

Justitieminister Anna Richardson van St. Maarten, toonde zich ingenomen dat de intentieverklaring was getekend en zei dat ze met zijn vieren zich gesterkt voelen om het justitieel en politioneel werk gezamenlijk voort te kunnen zetten. Richardson wees op het belangrijke project waarmee St. Maarten bezig is, namelijk de bouw van een nieuw gevangeniscomplex.

Ze maakte duidelijk dat ze onder indruk was van de wijze waarop in Suriname het veilig insluiten van gedetineerden plaatsvindt, het herstellen van de rechtsorde, het voorkomen van recidive en het bieden van perspectief aan gedetineerden. ‘’De uitvoering van die taken is op maat, humaan en persoonsgericht’’, aldus Richardson. Ze is ook optimistisch over de toekomstige mogelijkheden die de samenwerking zal bieden.

Minister Amoksi wees erop dat naast het bovenstaande, ook is gesproken over de economie en sociale kwesties. Volgens hem zijn dat allemaal aangelegenheden die bijdragen aan veiligheid, maar ook openbare ordeverstoring. “Criminaliteitsbestrijding doe je niet alleen met programma’s. Het is ook nodig dat de economie ondersteund wordt en sociale issues aangepakt worden”, aldus Amoksi. Hij noemde bijvoorbeeld zaken als huisvesting, gezondheidszorg, die bijdragen, zodat individuen zich richtig gedragen.

 

More
articles