Elkaar helpen bij dengue-uitbraak door alle rommel samen op te ruimen

Dokter Wim Bakker, epidemioloog tevens praktiserend arts en jarenlang onderdirecteur van het Bureau Openbare Gezond-heidszorg (BOG) geweest, vertelt wat hij dagelijks merkt van de dengue-uitbraak in zijn praktijk. ‘’Dagelijks melden veel patiënten met de vermoedelijke ziekte zich voor behandeling’’, zegt Bakker. Hoewel hij niet alle verdachte gevallen laat testen, omdat het voor de behandeling niet zoveel uitmaakt als er geen complicaties zijn, laat hij wel testen als het gaat om een patiënt met hoge koorts en ook andere symptomen, bijvoorbeeld als de trombocyten (bloedplaatjes) laag zijn, dan laat hij altijd testen op dengue.

Bakker maakt duidelijk, dat van de personen die waarschijnlijk besmet zijn met dengue, de helft van de gevallen dan toch negatief uitvalt, vermoedelijk door een ander virus veroorzaakt, terwijl het beeld van het specifieke geval op dengue leek. De arts wijst erop dat de epidemie en het ziektebeeld van de patiënt kan maken dat het op dengue lijkt. Echter is de helft van de gevallen negatief, en dus wordt geen dengue geconstateerd. Volgens hem zijn er meer dan honderdduizend nieuwe Surinamers bijgekomen in onze samenleving die nooit met dengue in contact zijn geweest en dus vatbaar zijn om een infectie op te lopen. Inderdaad is het tien jaar geleden, toen het plotseling optreden van de besmettelijke ziekte dengue voor het eerst te merken was in Paramaribo en omgeving. Bakker zegt dat hij niet weet, welk type dengue er thans heerst, maar dat er 4 typen dengue in omloop zijn.

Volgens Bakker hebben ook ouderen die 10, 15 of 20 jaar geleden infecties hadden opgelopen tijdens de eerdere golven, waarschijnlijk niet alle 4 typen dengue-infecties gehad.

“Als ze de oudere typen eerder hebben gehad, zullen ze nooit meer de ziekte dengue krijgen”, aldus Bakker.

In een eerder gesprek met de directeur van Volksgezondheid drs. Rakesh Sukul, noemde hij het type 3 dat thans in omloop is.  Bakker weet dat tijdens voorgaande golven van dengue, velen vatbaar waren voor type 1 en 2 en in mindere mate voor type 3 en 4. Hij stelt dat als nu type 3 circuleert, dan lopen niet alleen de eerdergenoemden, maar ook de honderdduizend nieuwe Surinamers, en ook de eerdergenoemde categorie ouderen het risico geïnfecteerd te worden.

Bakker zegt dat de belangrijkste instructies van het ministerie inhoudt, dat inwoners ervoor moeten zorgen, niet gebeten te worden door de muskiet die de besmette ziekte dengue verspreidt. Niet alle muskieten brengen de ziekte over, de muskiet met de witte stippen bekend als de tijgermuskiet, brengt dengue over. “En hij broedt niet in vuil water zoals vieze goten en ook niet in plassen op straat, maar broedt in door de mens gemaakte voorwerpen, waarin helder schoon water is verzameld”, aldus Bakker. Hij roept buurtbewoners op alvast alle rommel in de buurt samen op te ruimen. “No wakti lanti omdat ding no abi moni fu do ding wroko disi”, zegt Bakker. Hij wijst erop, dat als je door een muskiet gebeten wordt, dan komt zij niet van ver van haar geboorteplaats. Tenzij zij door de wind wordt meegenomen, dan komt zij bij de buren terecht.

Volgens Bakker kunnen buren gezamenlijk alle rommel helpen opruimen en bedrukte dat ook de doppen van petflessen verwijderd moeten worden. “Broedplaatsen opruimen en het erf schoonhouden”, aldus Bakker. Hij adviseert ook om te slapen onder een klamboe of insecticide te gebruiken.

Met betrekking tot het BOG zegt dokter Bakker, dat de dienst zwak is geworden en heel weinig kan doen. Ook wijst hij erop, dat bij de bespuiting van woonwijken slechts de muskieten die rondvliegen worden bestreden, maar waar muskieteneitjes en broedplaatsen niet bestreden worden blijft het gevaar bestaan. En er na drie dagen weer enorme grote aantallen denguemuskieten zich verspreiden in de omgeving. Hij adviseert de omgeving te bespuiten met malation. Echter kost deze werkwijze met het bestrijdingsmiddel veel geld. Hij noemt het bedrag van 106 US-dollar per vat in de periode, toen hij onderdirecteur van het BOG was, 10 jaar geleden.

More
articles