Newmont steunt economische groei Suriname en wil activiteiten in Guyana-schild uitbreiden

Goud maakt ongeveer 80 procent uit van de jaarlijkse export van Suriname, waardoor het van groot belang is voor de economische vooruitzichten van het land. De voornaamste westerse multinationale investeerder in het land is Newmont. Het mijnbouwbedrijf uit Denver, Colorado, heeft USD 1,2 miljard in Suriname geïnvesteerd sinds het in 2004 met exploratieactiviteiten begon.

Newmont heeft in haar open goudmijn Merian, ongeveer 175 km van de hoofdstad Paramaribo, 3,1 miljoen ounces goud geproduceerd sinds de start van de commerciële activiteiten in oktober 2016. Naar verwachting zal de mijn nog tien jaar blijven produceren.

Mark Rodgers, managing director van Newmont in Zuid-Amerika, vertelt fDi over de ervaring van het bedrijf op het gebied van investeren in Suriname en de inspanningen die worden gepleegd om de milieu-impact van kwik dat wordt gebruikt door artisanale mijnwerkers, te verminderen.

V: Wat is uw beoordeling van het bedrijfs- en investeringsklimaat in Suriname?

A: Newmont is de grootste directe buitenlandse investeerder in Suriname en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen en bevorderen van de economische ontwikke-ling van het land. Voortdurende contractuele stabiliteit en partnerschap met de regering blijven van fundamenteel belang voor de voortzetting van duurzame en verantwoorde mijnbouw en de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen in Suriname.

De Merian-mijn wordt geëxploiteerd ingevolge een Delfstoffenovereenkomst, die in 2013 met de Surinaamse regering werd ondertekend en voorafgaand aan de bouw van de mijn in augustus 2014 door het Surinaamse parlement werd goedgekeurd. De overeenkomst stelt het wettelijke kader vast dat verschillende aspecten van de exploitatie regelt, waaronder belastingen en royalty’s, arbeidsvoorwaarden en import- en exportvereisten. Een essentieel onderdeel van deze overeenkomst is het definiëren van projecten en programma’s voor het creëren en delen van de door de mijn gegenereerde waarde met de verschillende stakeholders van de operatie.

V: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Newmont bij het investeren en exploiteren van haar mijn in Suriname?

A: Suriname heeft te maken met een hoge staatsschuld aan buitenlandse schuld-   eisers en een aanhoudende hoge inflatie. De aanzienlijke devaluatie van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de afgelopen jaren, heeft geleid tot een stijging van de prijzen van veel goederen en diensten. Wij werken nauw samen met de overheid om de voordelen van onze activiteiten te maximaliseren. NewmontSuriname blijft zich inzetten om waarde te genereren voor Suriname door als katalysator te dienen voor economische en sociale ontwikkeling, kennis te delen, capaciteit op te bouwen en bij te dragen aan zinvolle partnerschappen om positieve ontwikkelingsresultaten te verbeteren.

V: Vormt kleinschalige informele en artisanale goudwinning een uitdaging voor Suriname?

A: Artisanale en kleinschalige goudwinning (ASM – Eng. afkorting) is een bron van inkomsten voor velen in het binnenland van Suriname en leidt vaak tot aantasting van het milieu en extreme veiligheidsrisico’s voor degenen die in ASM werken.

Ongeveer 25.000 mensen in Suriname verdienen hun brood met ASM, dat al meer dan 300 jaar actief beoefend wordt in Suriname. De regering van Suriname steunt Newmonts proactieve werk om de veiligheids- en milieuomstandigheden te verbeteren van degenen die actief zijn in ASM in de omgeving van de Merian-mijn. Bovendien heeft de regering het Minamata-verdrag ondertekend om het gebruik van kwik in ASM te verbieden.

Newmont heeft een alomvattende ASM-strategie geïntroduceerd die erop gericht is de mensen en de vermogensbestanddelen van Newmont te beschermen, en tegelij-kertijd het belang van ASM voor de cultuur en het levensonderhoud van vooral de naburige Pamakaanse gemeenschap, te erkennen. Tegelijkertijd werkt Newmont aan een compensatie om de gevolgen voor de biodiversiteit op te vangen en heeft de maatschappij een proefproject afgerond voor de herbebossing van land dat is aangetast door ASM binnen de mijnbouwclaim van Merian.

V: Heeft u nog iets hieraan toe te voegen?

A: Newmont heeft een lange geschiedenis van investeren in Suriname, die begon in 2004 toen we met onze exploratieactiviteiten van start gingen. Onze ervaring met investeren en opereren in Suriname is zeer positief en we kijken ernaar uit om onze activiteiten in het Guyana-schild uit te breiden en toekomstige groei en economische ontwikkeling te stimuleren.

Dit interview is bewerkt voor de duidelijkheid en beknoptheid.

Bron: Newmont backs Suriname’s gold-driven development | fDi Intelligence – Your source for foreign direct investment information – fDiIntelligence.com

More
articles