Gespecialiseerde verpleging, medicijnenvoorziening en specialistische hulp

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid Drs. Rakesh Sukul zegt dat op dit moment een specifieke toelage voor de gespecialiseerde verpleging via de ziekenhuizen, is ingevoerd. Volgens hem zijn verpleegkundigen schaars, in een reactie op de enorme uitstroom van de verpleging. Sukul wijst erop dat de basis- verpleging ook wat krijgt en wordt zo ook gestimuleerd verder te specialiseren. “Ze mogen zelfs een lening bij de Nationale Ontwikkelingsbank nemen voor de kosten of via een contract met het ziekenhuis”, aldus Sukul.

Op de vraag van De West of niet alle medicijnen die door India zijn geschonken, goedgekeurd zijn door de WHO, stelt de directeur dat die personen cq twijfelars contact kunnen maken met hem. “Dan kan ik de medicijnen die geselecteerd zijn door apothekers met ze doornemen”.

Echter verklaarde Robert Brohim, arts en consultant recentelijk via een lokaal medium, dat het ministerie van Volksgezondheid erop moet toezien, dat de geneesmiddelen kwalitatief goed zijn en ze binnen de expiratiedatum vallen. Brohim maakt duidelijk, dat er enige verwarring is ontstaan omtrent de veiligheid van de medicamenten uit India. Tevens refereerde de arts aan het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS), dat in zijn laboratorium de nodige analyses zijn gedaan op de medicijnen. Volgens hem moeten wij niet vergeten, dat er een taak is weggelegd voor de Geneesmiddelen Registratie Commissie en de Geneesmiddelen Inspectie, die ook belang hierbij hebben.

Ook stelde Brohim dat het niet de eerste keer is dat Suriname geneesmiddelen gedoneerd krijgt, en tot zover is er geen officiële vaste procedure of protocol hiervoor, “maar onze instanties volgen gewoon de kwaliteitsprocedures, die regulier gelden”.

Bovendien stelt Brohim dat bij de gewone procedure, het BGVS een importvergunning verstrekt “en geneesmiddelen moeten worden geregistreerd”.  De arts maakte duidelijk dat tegenwoordig deze instanties ook met een schema werken van de World Health Organisation (Wereld Gezondheidsorganisatie), verder verwijst hij ook naar een verkorte lijst die gepaard gaat met een versnelde analyse, wanneer er middelen uit de Europese landen, Amerika en Canada komen en het ministerie weet dat geneesmiddelen uit deze gebieden kwalitatief goed geproduceerd zijn en er gedegen controle op is uitgevoerd.

Brohim vindt dat als op die manier alle belanghebbenden de juiste procedure volgen voor het analyseren van de medicamenten, “er niets aan de hand is”.

Volksgezondheid directeur Sukul gaat ervan uit dat door SRD 40 miljoen, van de SRD 300 miljoen die het Staatsziekenfonds (SZF) in de zorg pompt, betreft het reserveren van alle verbruiksmiddelen en medicijnen in de zorg. Volgens Sukul is Volksgezondheid bezig met na te gaan, “hoe we alle inkopen van de ziekenhuizen kunnen centraliseren voor de efficiëntie”.

We verwachten binnenkort een nieuwe bezending C19 vaccins, aldus Sukul. Hij wijst voorts erop dat het wachten is op de laatste conclusies inzake de studies vanwege onder andere de “Pan American Health Organisation/PAHO)”, om na te gaan hoe deze strategie op te nemen in ons programma, indien dat veilig is en resultaten zal opleveren.

Sukul zegt dat Volksgezondheid bezig is om een specifiek traject uit te zetten voor het Streekziekenhuis Marwina (SZM). Er is al een samenwerking met het ziekenhuis in St. Laurent (Central Hospitalier Oest Guyane/CHOG) en haar gaan we ook op een hoger niveau tillen.

More
articles