Tabto Group omarmt diasporadiplomatie en engagement policy

Het komt sinds de onafhankelijkheid vaker voor dat Surinamers naar het buitenland trekken, op zoek naar een beter bestaan. Dit vanwege de politiek-economische situatie, criminaliteit, armoede of beperkte studiemogelijkheden in eigen land. Winston Wilson besloot als jongeman in de jaren tachtig ook naar Nederland te vertrekken, waar hij onder meer bestuurskunde studeerde aan de Erasmus Universiteit. Wilson is senior partner van de Tabto Group N.V., die op 21 augustus aanstaande met het Diaspora Instituut Nederland (DIN) voorop, het ‘Wi Na Wan’ diasporaseminar organiseert. Wilson geeft vanuit zijn achtergrond als bestuurskundige aan dat er met goed beleid, goede regels en afspraken heel veel gerealiseerd kan worden in de ontwikkeling van een samenleving en een land.

De diaspora kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Het ligt in de bedoeling dat tijdens het seminar hierover van gedachten wordt gewisseld en dat er uiteindelijk een document uitrolt om beleid hieromtrent te maken. Wilson zelf is geen liefhebber van de benaming ‘diaspora’; hij praat liever over ‘landskinderen’, een benaming die op Curaçao gebruikt wordt. Wilson: “Op dit moment is diaspora in Suriname bijna een scheldwoord geworden. Er is heel veel misverstand ontstaan tussen Surinamers onderling.” Hij stelt echter dat iedereen, waar ook ter wereld, Surinamer is. Er kan volgens de bestuurskundige niet verwacht worden dat mensen die geen emotionele binding met Suriname hebben, iets goeds voor het land willen doen. ‘’Diaspora daarentegen staat wel open daarvoor’’, aldus Wilson.

Dat is dan ook een van de voornaamste redenen geweest voor de Tabto Group N.V. om als private organisatie in zee te gaan met het DIN, dat door president Chandrikapersad Santokhi werd geïnstalleerd. Het staatshoofd zal maandag aanwezig zijn om het seminar te openen. Het DIN kreeg bij zijn installatie de opdracht mee de relaties tussen bedrijven, organisaties, instituten en personen in Nederland en Suriname te stimuleren. Het gaat dan voornamelijk om diaspora en hun netwerken. “De diasporadiplomatie en de Diaspora Engagement Policy zijn twee zaken die we als Tabto Group omarmen”, zegt Wilson. De Tabto Group N.V. heeft dan ook niet geaarzeld toen zij door het DIN werd benaderd met de mededeling dat het orgaan een nieuwe start wil maken, met diaspora en lokale Surinamers in gesprek wil gaan, en wantrouwen wil wegnemen.

Registratie voor het seminar kan op: http://events.tabtogroup.com/

More
articles