Gisteren waren er weer meldingen van meerdere denguegevallen. Zo was er bijvoorbeeld een geval van een kind dat dengue verschijnselen vertoonde. Het overgrote gedeelte van de geïnfecteerde personen met symptomen, heeft milde verschijnselen, als plotseling opkomende koorts, hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag.
De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, drs. Rakesh Gajadhar Sukul, zegt dat momenteel met andere stakeholders zoals het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), gelet wordt op de verwachtingen of de dengue-infecties zullen toenemen en dus ook afspraken met de daarvoor in aanmerking komende instituten worden gemaakt.
“Dit om tijdig informatie te krijgen en daarop een plan van aanpak te formuleren”, aldus Gajadhar Sukul. Volgens hem wordt geprobeerd met de beschikbare en beperkte middelen, het beste resultaat voor de samenleving te behalen. Evenwel wordt bij de uitbraak van dit dengue type 3, tot nog toe minder intensief informatie verstrekt door de betrokken instanties. In vergelijking met de voorgaande keren, waren de mogelijkheden van preventie ruimer, vandaar de angst bij bezorgde personen in de samenleving dat het aantal nieuwe infecties zou kunnen toenemen. Volgens Gajadhar Sukul is afgesproken met het BOG en de Milieu-inspectie dat we nauwer contact zullen onderhouden met de instellingen en dat we ondanks de beperkte middelen, de samenleving bewust moeten maken broedplaatsen te voorkomen.
Hij meent dat er verder meer voorlichting moet komen en dat er bespuitingen in bepaalde zones moeten plaatsvinden om de transmissie aldaar te verlagen.
De directeur van Volksgezondheid wijst erop dat voor voldoende personeel, bestrijdingsmiddelen, materiaal en materieel om de buurten te kunnen beschermen tegen dengue, de Milieu-inspectie een werkplan heeft. “Zonder medewerking van de samenleving, zal succes negatief uitpakken”, aldus Gajadhar Sukul.