De Binnenlandse Oorlog die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten, is een zwarte bladzijde in de historie van Suriname. Jaarlijks worden militairen die tijdens het conflict zijn gesneuveld, gememoreerd door het ministerie van Defensie c.q. het Nationaal Leger, de Stichting Re-integratie Ex-Militairen (SREM) en nabestaanden. In dit kader heeft op maandag 24 juli wederom de traditionele kranslegging plaatsgevonden bij het Monument voor Gesneuvelde Militairen aan de Gravenberchstraat.
Minister Krishna Mathoera van Defensie acht het van groot belang een krans te leggen en respect te tonen aan de 72 gevallen militairen voor hun moed en doorzetting. “Deze militairen hebben het hoogste goed dat ze bezaten gegeven aan de dienstbaarheid van hun land.” De bewindsvrouw zegt dat er lering getrokken moet worden uit de nadelige gevolgen van dit conflict. “We hebben nog heel veel werk om elke Surinamer bewust te maken dat oorlog, geweld, criminaliteit, niet het pad is dat wij moeten volgen, en niet de waarde is waarvoor deze militairen hun leven gelaten hebben”, aldus de defensieminister die ook de gebeurtenissen van 17 februari en 3 mei memoreerde.
Bevelhebber Werner Kioe A Sen zegt dat de kranslegging tot 2023, jaarlijks op 8 augustus heeft plaatsgevonden. Het Vredesakkoord van Kourou werd op deze dag in 1992 bekrachtigd door de toenmalige president Ronald Venetiaan. “Er is in overleg besloten de herden-kingsplechtigheid jaarlijks op 21 juli te doen. De reden hiervoor is dat op 21 juli 1986, het leger officieel betrokken is geraakt in het conflict”, aldus Kioe A Sen. De gezagvoerder merkt op dat er besloten is om 8 augustus te verheffen tot de Dag van de Veteranen.