HIV-test registreert toename besmettingen

Van het jaar zijn 3500 mensen die zich hebben laten testen, positief bevonden met het hiv-virus. Tot nu toe was de schatting gesteld op 2500 hiv-infecties.

Volksgezondheid gaat onder andere via de Stichting Lobi anti-hiv-tabletten (profylaxe) verstrekken aan personen die een hoog risico lopen, besmet te kunnen geraken met hiv. Monique Holtuin, Focal Point HIV van het ministerie van Volksgezondheid, zegt dat de pil (profylaxe) te vergelijken is met het dagelijks innemen van een pil om zwangerschap te voorkomen.

“Echter is het belangrijk dat bij eventuele seksuele omgang, een condoom wordt gebruikt, om te voorkomen dat je toch andere overdraagbare seksuele aandoeningen kan oplopen, of ongewenst zwanger raken”, aldus Holtuin.  Voorts wijst ze erop dat tegen hiv er vooralsnog geen genezing is, maar dat we met de pil wel beschermd zijn. Ze is van mening dat de overheid zich inzet ervoor te zorgen dat personen die wel besmet zijn, gratis hiv-remmers kunnen krijgen. Holtuin verduidelijkt dat met één pil (remmer) per dag, de infectie goed onderdrukt wordt. ‘’Mensen die geïnfecteerd zijn met hiv, moeten elke dag de remmers innemen’’, zegt ze.

Volgens Holtuin laten veel jongeren zich niet testen op hiv. ‘’Echter zijn ze vaak wel geïnfecteerd, en na vijf of zes jaar als de weerstand begint af te nemen, laten ze zich dan testen.’’

Holtuin wijst erop, dat zich gevallen voordoen waarbij mensen zich grieperig voelen en de huisarts adviseert dat de patiënt moet uitzieken. ‘’Na deze periode stelt bijvoorbeeld de arts vast dat de patiënt geen verdere klachten heeft, maar na jaren blijkt uit het resultaat van de hiv- test dat de persoon besmet is’’, aldus Holtuin. Volgens haar bestaat ook de indruk dat prikkers meer dan eens het risico nemen om zonder gebruik van condooms, seks te bedrijven. ‘’Meer en meer werd later bewezen dat de betrokkene geïnfecteerd raakte’’, aldus Holtuin. ‘’Vandaar dat geadviseerd wordt dat hiv-geïnfecteerden de hiv-remmers dagelijks innemen om de besmetting goed te onderdrukken.’’ Holtuin wijst erop dat stigma en discriminatie nog steeds belangrijke factoren zijn waarmee mensen die met hiv leven, te maken hebben. Ze benadrukt dat geïnfecteerde personen zodanige stress kunnen oplopen en de medicijnen vervolgens niet meer innemen, waardoor hiv zijn fatale uitwerking heeft. Ze deelt mede dat van het jaar, niet alleen in ons land, maar op veel andere plaatsen in de wereld, een lichte toename van besmetting met het hiv-virus heeft plaatsgevonden. “Een lichte toename kan een grote toename worden, maar dat hoeft niet”, aldus Holtuin.

More
articles