VHP-fractie gaat voor één kiesdistrict Suriname

Met de indiening vandaag van het initiatief wetsvoorstel verandering grondwet en de kiesregeling, hebben  de initiatiefnemers van de VHP-fractie Dew Sharman en Cedric van Samson gepoogd, de aspiraties van het volk tot uiting te brengen.

Op grond van artikel 78 van het initiatiefrecht, hebben de fractieleden het voorstel tot stand gebracht, dat volgens Sharman niet echt nieuw is, maar al in 1948 werd gepoogd het initiatief tot stand te brengen, maar dat is toen niet geslaagd. Het lid en tevens ondervoorzitter van De Nationale Assemblee Sharman, meent dat evenwel enkele relatief nieuwe bepalingen zijn bedacht op grond van de artikelen 9 en 29 van de grondwet. Zo zullen de president en vicepresident gehouden worden aan enkele condities, waaraan de bewindslieden zullen moeten voldoen. Waaronder het  niet kunnen meedoen aan verkiezingen als de kandidaat een strafblad heeft, of wel eens met de justitie in aanraking is geweest om redenen die nog bediscussieerd zullen worden in het parlement. Ook moet het mogelijk zijn De Nationale Assemblee onverbindend te kunnen verklaren in plaats van door te gaan met het mogelijk zijn dat dit orgaan blijft aanzitten tot aan het einde van haar termijn.

Ook de fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, die samen met de initiatiefnemers de media te woord stond, meende dat het mogelijk moet zijn dat tussentijds de president en vicepresident aftreden. Tevens het parlement ontbonden zou moeten kunnen worden. Volgens hem moet er ook een nieuwe beschrijving komen voor de rol die de vicepresident vervult. Wat betreft de verandering die wordt voorgesteld in het nieuwe kiesstelsel, zegt Van Samson dat de gedachtegang tot het initiatief, te maken heeft gehad met een evenredigheid in het gehele land. Hij vergeleek netwerken van de hedendaagse samenwerking in de samenleving en zelfs daarbuiten met het kiesstelsel, en noemde het voordeel dat er zich geen stemmenverlies zou kunnen voordoen. Op de vraag of het initiatief wordt gedragen, zei hij dat er voldoende consensus is en gemeenschappelijke inzicht in het parlement.

More
articles