Consumentenprijzen zullen de komende maanden verder stijgen

Wisselkoersstijgingen en inflatie houden aan

De inflatie in mei 2023 was 64,9 procent; een stijging van de consumentenprijzen ten opzichte van mei 2022. “Het IMF verwacht dat de inflatie terugloopt naar 36 procent per eind 2023, als gevolg van fiscale en monetaire maatregelen. Stijgingen in voedselprijzen, prijzen voor nutsvoorzieningen en brandstof, droegen bij aan de inflatie. Consumentenprijzen lagen in de maand mei 19,7 procent hoger dan december 2022, terwijl de USD/SRD wisselkoers een depreciatie noteerde van 17,6 procent ten opzichte van ultimo 2022”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in haar eerste bulletin.

“Hoewel de inflatie hoog blijft, bereikte de maandinflatie in mei ten opzichte van april het laagste niveau sinds juli 2022 (2,4%). Aan de hand van de aanhoudende wisselkoersstijgingen en aangekondigde verhoging van nutstarieven, wordt verwacht dat consumentenprijzen verder zullen toenemen in de komende maanden van 2023.”

Basisgeldhoeveelheid

In april 2023 groeide de basisgeldhoeveelheid (M0) met 0,5% terwijl de lokale component van M0 met 7,0% steeg ten opzichte van maart. Vanaf januari 2023 is een afname in het groeitempo van M0 waar te nemen. De liquiditeitenmassa in ruime zin nam eveneens toe, met ruim SRD 3,9 miljard in april 2023. De stijging in de liquiditeitenmassa wordt sinds juli 2022 vooral gedreven door de stijging in de vreemde valuta component. De Centrale Bank van Surinam (CBvS) verhoogde het kasreservepercentage op SRDs van 39% naar 44% in april 2023. Ook stelde de CBvS een kredietlimiet in van 20% voor de groei van de SRD-kredietportefeuille voor de periode april 2023 – april 2024. “Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de geldgroei wordt geremd. Ook de Open Markt Operaties (OMOs) zijn in volle gang. In het 1e kwartaal van 2023 is de CBvS gestart met de uitgifte van Central Bank Certificates (CBCs)”, aldus de SEOB.

De SEOB merkt op dat met uitzondering van een lichte beweging in creditrentes in recente maanden, er tot nog toe weinig beweging waar te nemen is in de rentes van de commerciële banken. “De gewogen gemiddelde spaarrente steeg in april marginaal naar 8,2% gedreven door rentes op kortlopende termijndeposito’s, terwijl de gewogen gemiddelde leenrentes stabiel bleven rond 13,6%. De kredietverlening aan de private sector nam in april 2023 met meer dan 17% toe ten opzichte van december 2022. Vooralsnog blijkt het effect van de OMOs op bankrentes en de inflatie beperkt”, stelt de SEOB.

Volgens de SEOB is het te verwachten dat de combinatie van OMOs, kasreserveverhoging en de beperking van de kredietgroei, een impact zal hebben op de renteontwikkeling in de bancaire sector. “De soliditeit van de bancaire sector is een belangrijke pijler binnen het IMF-programma. Hoewel de geaggregeerde solvabiliteitsratio (CAR) van banken 17,8% bereikte in februari 2023, zijn enkele banken onder-gekapitaliseerd. Van de kredietportefeuille van banken was ruim 11,9% niet-presterend (NPL) in februari; ver boven de internationale norm van 5%. De liquiditeitsratio van de sector kwam in februari uit op 51,8%, terwijl de winstgevendheid, gemeten aan de hand van return on assets (ROA), 0,7% was.”

Bronnen: ABS, CBvS

More
articles