President: ‘We moeten zelf in ons voedsel en energie kunnen voorzien’

President Chandrikapersad Santokhi neemt deze week op de Bahama’s deel aan de U.S. – Caribbean Leaders Meeting; een ontmoeting van Caricom-staatshoofden met vicepresident Kamala Harris van de Verenigde Staten van Amerika. Op donderdag 8 juni heeft het Surinaamse staatshoofd de vergadering toegesproken. “Als we echte duurzame economische welvaart in onze regio willen creëren, moeten we ons denken en handelen veranderen.”

De president zei in zijn toespraak dat de regio economische groei moet bevorderen gebaseerd op regionale productie en inkomsten. “Dit is niet alleen cruciaal om de levenskwaliteit van onze mensen te verbeteren, maar ook om de democratie en democratische instellingen te versterken”, aldus president Santokhi. Volgens hem is het vanwege de recente wereldgebeurtenissen, de impact van klimaatverandering en de evoluerende internationale politiek nodig om met passende oplossingen te komen om diverse vraagstukken op te kunnen lossen. De president heeft voornamelijk gesproken over het belang om als regio onafhankelijk te worden van leningen en kredieten. “Als we loan-independant willen worden en onze schuldenlast duurzaam willen verminderen, moeten we meer inkomsten genereren door uitgebreide productie en verhoogde productiviteit. We moeten op veel gebieden zelfvoorzienend worden, vooral op het gebied van voedsel en energie.”

President Santokhi heeft de Caricom-leiders opgeroepen om nieuwe energieproducenten in de regio gelijke kansen te bieden om hulpbronnen te genereren en binnenlandse en regionale duurzame economische groei te ondersteunen. “Allemaal op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier. Er mag in dit opzicht niet met twee maten worden gemeten. Een goedkope en zekere energievoorziening zal het verdienvermogen van onze regio vergroten”, benadrukte het staatshoofd.

Voedselzekerheid is een belangrijk onderwerp, omdat het gaat over de toegang van mensen tot voldoende voedsel om gezond te blijven. Het gaat ook om het vermogen van mensen om voedsel te kopen of te produceren. President Santokhi merkte op dat er voldoende vruchtbare grond beschikbaar is om het doel van meer voedselzekerheid in onze eigen regio te bereiken. “Er zijn financiële instrumenten nodig om dit proces te vergemakkelijken, zoals onderzoek en ontwikkeling, microverzekeringen, infrastructuur en supply chain-logistiek. We zien een toenemende belangstelling voor investeringen in grootschalige landbouwfaciliteiten in Suriname en Guyana.”

Het staatshoofd heeft Amerikaanse bedrijven opgeroepen om te investeren in landbouwprojecten in de Caraïbische regio. President Santokhi: “Er moet een specifieke actie komen om dit proces te vergemakkelijken, in samenwerking met subregionale bedrijven. We moeten er echter rekening mee houden dat de klimaatverandering steeds meer van invloed is op het areaal land dat beschikbaar is voor voedselproductie.” Hij gaf aan dat het van belang is om te investeren in regionale instellingen, zoals de Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency (CAHFSA), dat in Suriname gevestigd is. “Deze instelling richt zich op onderzoek en ontwikkeling van variëteiten en zaden met een hogere opbrengst en geeft technische assistentie aan boeren.’’

President Santokhi stelde ook dat er financieringsinstrumenten ontwikkeld moeten worden voor beide doelstellingen: het regionaal verhogen van de productieniveaus en het veiligstellen van de voedsel- en energiebehoefte. “Gedacht kan worden aan de rol die bijvoorbeeld de Development Finance Corporation, de Exim Bank en regionale financiële instellingen hierin kunnen spelen samen met de Caribbean Development Bank, het Caribbean Development Fund en de binnenlandse commerciële entiteiten. Evenzo zullen we intraregionale handel tussen marktsegmenten in het Caribisch gebied, Midden-Amerika en Noord-Amerika moeten faciliteren.” Het staatshoofd onderstreept dat connectiviteit een eerste vereiste is voor verbeterde intraregionale handel en investeringen. “Investeren in nieuwe en scherp geprijsde zee- en luchtvrachtroutes heeft hoge prioriteit. De toeleveringsketen moet kort worden gehouden, naar onze markten, vanuit het perspectief van vraag en aanbod”, aldus president Santokhi.

More
articles