President Santokhi wil nadrukkelijk de actieve betrokkenheid van de gehele bevolking bij activiteiten van dit jubileumjaar van nationale vieringen. De voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaar 2023, Jack Uden, meent dat de jubileumvieringen beslist geen etnische beweging moet worden van de eerste groep immigranten van Chinezen, of van de Hindostaanse immigratie, of de aankomst van de groep Portugezen en de afschaffing van de slavernij.
Uden doelt op het met elkaar streven naar meer bewustwording en draagvlak van hun cultuur, gewoonten en gebruiken, waarover ze allemaal als Surinaams volk beschikken. Volgens hem zou dat een mooi samenspel zijn van de bromtjie dyari gedachte, waarover zo vaak wordt gepraat.
In de verschillende organisaties, die sedert vorig jaar bezig zijn met de voorbereidingen van herdenkingen voor dit jubileumjaar, zijn drie subcommissies ingesteld door president Santokhi. De Nationale Commissie Jubileumjaar 2023 faciliteert en begeleidt deze subcommissies. Zo sprak Baghwan GangaramPanday, die de subcommissie 150 jaar Hindostaanse immigratie voorzit, over de activiteiten die zullen plaatsvinden op 5 juni en in de aanloop naar de viering. Op 4 juni zal met medewerking van alle gebedshuizen gebeden worden voor de herdenking van de voorouders die aankwamen in Suriname, hard hebben gewerkt en thans de kleinkinderen en achter kleinkinderen, daardoor goed terecht zijn gekomen.
Al in januari is deze subcommissie begonnen via radioprogramma’s kennis en informatie te verspreiden in de samenleving, speciaal gericht op jongeren. In dezelfde maand zijn ook bomen geplant en dat project zal worden voortgezet op verschillende plaatsen. In de vele activiteiten van de hindostaanse immigratie is ook plaats gemaakt voor een ode aan de landbouw in de districten het volgend weekend. Johan Roozer voorzitter van de subcommissie Afschaffing ging in op het vierluik aan activiteiten bij de Afschaffing slavernij en tien jaar staatstoezicht. Waaronder gesproken is over herdenken, bewustwording, bezinnen en viering. Tevens haakte hij in op de Trans- Atlantische slavernij die een belangrijke issue internationaal is bij de Verenigde Naties, in relatie tot Nederland en Suriname.
Hij wees erop, dat er een proces gaande is, waarbij “uitgerold zal worden hoe we verder gaan na de excuses gemaakt door de minister-president Rutte van Nederland”. Hij sprak ook over de eigen verantwoordelijkheid van ons land, waar de betrokkenheid van de Afro-Surinamers bij gewenst is. Volgens Roozer zijn er 22 projecten aangeboden aan de Nationale Commissie, hij zegt dat ook andere organisaties eigen initiatieven hebben en ook daarvan kennis zouden willen nemen. Tevens maakt Roozer duidelijk dat de subcommissie ook uitziet naar de doorwerking van het transnationale generationele trauma van het slavernij- verleden. Hij meent dat het onderzoek daartoe al is gestart en wordt ondersteund.
De voorzitter van Afschaffing slavernij zegt dat, onderwerpen als Opvoeding, Identiteit in de Alakondre drum manifestatie, alle culturen bijeengebracht worden. Er komt een opstelwedstrijd bedoeld vanuit het perspectief van kinderen zelf een bijdrage geleverd wordt aan natievorming, hoe zij zelf het land zien. Hierbij gaat het om leerlingen van het VOJ-onderwijs. Roozer wijst op een pessimistisch beeld van jongeren, dat ze geen perspectief hebben in ons land. Het programma bestaat uit nog meer activiteiten die gericht zijn op jongeren, maar de schijnwerpers ook gericht zijn op prominente en succesvolle Afro-Surinamers.