‘De strijd tegen malaria gaat door’

WHO op Wereld Malaria Dag:

Ondanks de komst van verschillende vaccins is malaria nog steeds een veelvoorkomende en gevreesde ziekte. Steeds meer mensen zouden weerstand hebben opgebouwd tegen de medicijnen, waardoor ze geen effect meer hebben. Vandaag, dinsdag 25 april, is Wereld Malaria Dag en wordt stilgestaan bij de totale bestrijding van deze ziekte. Malaria eiste in 2021 nog 619.000 mensenlevens wereldwijd, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De ziekte ontstaat door een beet van een mug en veroorzaakt koorts, hoofdpijn en koude rillingen.

Wanneer er geen behandeling volgt, heeft de ziekte vaak de dood tot gevolg. Volgens de WHO zouden in 2021 247 miljoen mensen met de ziekte besmet zijn geraakt, een cijfer dat elk jaar hoger wordt. Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft in een gebied waar malaria voorkomt.

Meerderheid van de besmettingen

De meeste besmettingen (95% wereldwijd) en overlijdens (96%) vinden plaats in Afrika. Het grootste aantal overlijdens komt voor in Nigeria (31,3%), Congo (12,6%), Tanzania (4,1 procent) en Niger (3,9 procent). De aanbevolen behandelingen zijn combinatietherapieën, maar er zijn zorgwekkende gevallen van resistentie tegen deze medicijnen opgedoken in Zuidoost-Azië en Afrika, met name in Oeganda, Rwanda en Eritrea. ‘’Elke bedreiging voor de effectiviteit van behandelingen zou catastrofaal zijn en zou kunnen leiden tot zeer veel besmettingen en sterfgevallen‘’, waarschuwt dr. Dorothy Achu, hoofd van de afdeling tropische en door vectoren overgedragen ziekten van het regionale kantoor van de WHO voor Afrika.

Inzameling voor malariabestrijding

Elke dag worden er geneesmiddelen ontwikkeld. Er komen nieuwe medicijnen en vaccins voor bepaalde ziekten. Maar tot op de dag van vandaag is er nog geen echte oplossing voor malaria. Er zijn wel pillen, maar die zijn erg duur en hebben vaak heftige bijwerken. Gelukkig wordt er wereldwijd door wetenschappers gewerkt aan een medicijn. En precies dat zijn de mensen die we vandaag in het zonnetje zetten. Ook proberen gezondheidsinstanties wereldwijd om meer geld in te za-melen voor malariabestrijding. De WHO roept op, om meer te investeren in inspanningen om malaria te verslaan.

Nieuwe muskiet

Recent werd een nieuwe muskiet, Anopheles stephensi, afkomstig uit Azië en het Arabisch schiereiland, in Afrika opgemerkt. Deze mug heeft zich aangepast aan het leven in een stedelijke omgeving en is resistent tegen veel an-ti-muggenproducten. Het gebruik van insecticiden is een van de belangrijkste vormen van bestrijding tegen besmetting met het malariavirus. Sinds oktober 2021 beveelt de WHO het gebruik van het ‘RTS,S’-malariavaccin aan voor kinderen die in besmette gebieden wonen. Dit vaccin, ontwikkeld door de Britse farmaceutische groep GSK, vermindert volgens de organisatie aanzienlijk het risico op overlijden bij jonge kinderen. In drie Afrikaan-se landen zijn vaccinatiecampagnes georganiseerd: Ghana, Kenia en Malawi. Een nieuw vaccin tegen malaria, ontwikkeld door de Uni-versiteit van Oxford, heeft zojuist groen licht gekregen van de Ghanese autoriteiten om te worden gebruikt. Tegen 2030 hoopt de WHO de malariasterfte met minstens 90 procent te verminderen. Sinds 2015 zijn een tiental landen officieel malariavrij verklaard, waaronder Suriname, Argentinië (in 2019), Algerije (2019) en China (2021).

(Bronnen: WHO, HLN.be)   

More
articles