‘Weder instelling visumplicht, wijst signalen regering verschillende kanten op’

De Surinaamse regering heeft ingaande 1 juli 2022, de visumplicht voor reizen naar Suriname afgeschaft. Dit met als doel het bevorderen van toerisme, aantrekken van investeerders en om Surinamers die in het buitenland wonen tegemoet te komen. Deze maatregel is in de afgelopen periode geëvalueerd, waarbij besloten is enkele wijzigingen door te voeren. De besluiten hieromtrent zijn genomen tijdens de regeringsvergadering op woensdag 19 april onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi. Bij de evaluatie is onder meer geconstateerd dat reizigers veel gebruik maken van de regeling om Suriname als tussenstop te gebruiken. “Met wederinstelling van de visumplicht, wijzen de signalen van de regering inmiddels verschillende kanten op. Rechtszekerheid is bij een knipperlichtbeleid niet gediend. Het zijn juist bonafide immigranten die een ontwikkelingsbijdrage baseren op onderzoek en een lange termijn visie.

Terwijl opportunisme de basis is voor profiteurs van illegale mensen- en goederenverkeer, misbruik en criminaliteit, bij gelegenheidsregelgeving en arbitrage van een race to the bottom op het gebied van vreemdelingenzaken”, aldus advocaat Antoon Karg

Fraude

Volgens de jurist is ons vreemdelingenrecht in rechtsvergelijkende zin, ongebruikelijk aanstuurbaar vanuit de uitvoerende macht. “De plaats die aanvankelijk de president zelf en thans het kabinet, meer in het bijzonder het instituut gericht op Beroep, hebben binnen het systeem, verduidelijken, dat de wetgever dit zo bedoeld heeft. Tijdens de diverse en relatief recente revisies en rechtsontwikkeling is hier niet vanaf gestapt”, zegt Karg. Er zijn volgens hem echter duidelijke systeemrisico’s. “Een daarvan is de bekendheid met enorme fraude gevoeligheid en geen concreet handhavingsbeleid op steekpenningen. Een andere is, dat vreemdelingen en de onbekende verblijfplaats, voor criminaliteitsbestrijding, het eigen wetboek van strafvordering tot een toevluchtsoord maken. Voor het aanzienlijke volume aan instroom, is er nauwelijks beleid op gebied van inburgering, culturele eenwording of uitwisseling”.

De consulaire missies van de landen van herkomst nemen volgens Karg doorgaans ook afstand van wat verkapte economische vluchtelingen zijn. “Het is dus primair geen juridische uitdaging, maar zeker wel een ontwikkelingsvraagstuk, hoe om te gaan met massamigratie en Suriname staat daar qua uitdaging in de regio niet alleen voor”.

advocaat Antoon Karg

More
articles