Minstens 2.500 Indiërs en Pakistanen zijn de afgelopen maanden legaal het buurland Suriname binnengekomen, en Guyanese autoriteiten geloofden dat velen van hen Guyana zijn binnengekomen op weg naar de Verenigde Staten via Mexico.
Hoewel Robeson Benn, minister van Binnenlandse Zaken van Guyana, niet onmiddellijk cijfers kon geven, zei Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, dat er Indiërs, Pakistanen, Cubanen en meer recentelijk Nepalezen zijn aangekomen op vluchten, waaronder die uit Trinidad. Ramdin zei dat een commissie nu aanbevelingen heeft gedaan om de instroom van buitenlanders tegen te gaan door meer toelatingseisen in te voeren. Hij zei dat reizigers binnenkort het doel van hun voorgenomen bezoek moeten aangeven, middelen van bestaan moeten aantonen en ook de naam van een contactpersoon in Suriname moeten verstrekken aan de autoriteiten. ‘’We stellen deze vragen wel, maar dan zijn de mensen er al. Ons socialezekerheidsstelsel kan dat niet aan‘’, zei Ramdin tegenover de media.
Benn zei dat er mensen van verschillende nationaliteiten – onder andere Suriname – in Guyana aankomen en dat sommigen ‘’verder zijn gegaan’’ naar de Amerikaans-Mexicaanse grens. Hij zei dat de regering wegen aan het banen is tegen mensensmokkel. ‘’Sinds ons aantreden zijn we er al jaren mee bezig en we hebben de hoeveelheid smokkel die gaande is verminderd, maar het is natuurlijk heimelijk waarbij soms corruptie betrokken is, maar we hebben de meeste ringen opgebroken en we gaan door met het werk eraan‘’, aldus Benn aan Demerara Waves Online News.
Vervalste documenten
Hoewel Benn niet meteen over cijfers beschikte, zei hij dat er geen recente opleving was. ‘’Een deel van de operatie is het terugsturen naar Suriname, het laatste land van waaruit ze zijn aangekomen. We hebben ze weer over de grens naar Suriname gezet. Als we ze oppakken, zetten we ze terug naar Suriname of waar dan ook‘’, aldus Benn. Hij zei ook dat enkele Nepalezen en Nigerianen met vervalste documenten in Guyana zijn aangekomen en zijn teruggestuurd. Benn zei dat geen van de buitenlanders in verband is gebracht met een recent veiligheidsalarm van de Amerikaanse ambassade in Guyana.
Demerara Waves Online News kreeg te horen dat boekingen vaak worden gemaakt op naam van kleine hotels in Guyana, maar in veel gevallen gaan de buitenlanders daar niet heen, maar zetten hun reis voort naar de grens tussen Guyana en Brazilië met doorverbindingen naar de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ruim drie jaar geleden uitte Guyana zijn zorgen over de grote toestroom van Haïtianen die legaal waren aangekomen, maar nooit hadden uitgecheckt bij de immigratiedienst op weg naar Frans-Guyana via Suriname of Brazilië. Kort na zijn terugkeer in 2020, had de regering onder leiding van de People’s Progressive Party talloze Haïtianen vastgehouden op het Lethem-Linden-pad en in een hotel in Berbice.
Vervolgens voerde Guyana opnieuw visa in voor Haïtianen die naar Guyana wilden komen om de verslechterende sociale, politieke en economische omstandigheden in hun thuisland te ontvluchten.
Surinaamse media meldden dat Suriname de restricties voor Haïtianen die waren ingevoerd vanwege vermoedelijke mensensmokkel heeft versoepeld. Nu mogen bepaalde categorieën van Haïtianen ongehinderd naar Suriname reizen. Vanaf juli 2022 hebben buitenlanders geen visum meer nodig om naar Suriname te reizen; alleen een geldig paspoort en men moet een Entry Fee van USD 25 betalen bij aankomst bij de grensposten.
(Bron: demerarawaves.com)