Hess Corporation, een aandeelhouder van 30 procent in het Stabroek-blok in Guyana, heeft de markt verzekerd, dat de mede-ondernemingen klaar staan om te voldoen aan de bepalingen in het Production Sharing Agreement (PSA) van 2016. Het bedrijf vertelde de aandeelhouders ook dat het deel van 20 procent dat aan de staat zou worden teruggegeven, geen invloed zou hebben op de exploratie- of productieagenda. Dit werd specifiek opgemerkt door Chief Executive Officer (CEO), John Hess, tijdens de 51e jaarlijkse Scotia Howard Weil Energy Conference die op 8 maart werd gehouden.
Hess behandelde tijdens het evenement twee belangrijke kwesties op het gebied van afstand doen. De CEO zei dat de regering op geen enkele manier de vrijgave van het blok dwingt, zoals wordt gesuggereerd in sommige internationale rapporten die hij heeft gezien. Hij verduidelijkte dat de voorwaarden van de PSA vereisen dat na een bepaalde tijd, een deel van het areaal moet worden opgegeven. “Dus het is een normale gang van zaken”, zei Hess. Hij verduidelijkte verder dat het deel van het blok dat wordt teruggegeven aan de Guyanese autoriteiten, geen invloed zou hebben op de exploratie- of productieplannen van de partners, waaronder een productie van 1 miljoen vaten per dag tegen 2027.
Hess zei dat hij en vicepresident Bharrat Jagdeo, op de CERAWEEK in Houston waren: “Er is over gesproken dat de datum van 2023, mogelijk een datum van 2024 zou kunnen zijn (voor afstand), dus we zullen zien. Maar uiteindelijk is onze joint venture volledig bereid om die 20 procent vrij te geven.”
Hij zei dat het belangrijk is voor aandeelhouders om te weten dat de 20 procent niet in het toekomstige gebied zal vallen. “Het zal niet zijn waar we exploratie gepland hebben of toekomstige exploratie gepland en het zal niet zijn waar we de ontwikkelingen in de productie hebben”, aldus Hess. De Guyanese autoriteiten hebben gezegd dat het aandeel van 20 procent deel zou uitmaken van een pool van offshore concessies die in overweging zullen worden genomen in bilaterale gesprekken over energiesamenwerking. India, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië staan op het punt van mogelijke discussies. Als deze gesprekken geen vruchten afwerpen, heeft de regering gezegd dat het areaal in de tweede biedronde van het land zal worden geplaatst.
De CEO van Hess herinnerde eraan dat ExxonMobil Guyana (belang van 45%), de exploitant van het Stabroek-blok, al vier gesanctioneerde projecten heeft, eraan toevoegend dat het vijfde in Uaru wacht op de relevante goedkeuringen. Ondertussen zei hij dat er zes boorschepen in het blok zijn gestationeerd, waarvan de helft bestemd is voor ontwikkelingsboringen en de andere voor exploratie- en beoordelingswerkzaamheden. Exxon en partners hebben ook een voorstel voor de Environmental Protection Agency (EPA) voor een campagne met 35 putten. Het zou al in het derde kwartaal van 2023 kunnen beginnen. Het Chinese CNOOC is de andere partner in het Stabroek-blok met een belang van 25%.