Klimaatverandering zorgt deels voor minder productie
Minister Parmanand Sewdien, van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft voor aanvang van de Raad van Ministers vergadering (RvM) medegedeeld, dat het oogstseizoen binnen de rijstsector reeds begonnen is. Maar volgens de ministers is gebleken, dat de afgelopen twee jaar de rijstsector onder druk is gezet door een aantal uitdagingen, waaronder klimaatverandering. Het zou rond deze tijd relatief droog moeten zijn, maar dat is nu niet het geval, omdat het weer heel wisselvallig is. Gewoonlijk bij een normaal klimaat, hadden de rijstboeren ruim twee maanden de tijd voor het oogsten van rijst, dit is teruggebracht naar ongeveer twee weken. “Dat er nu sprake kan zijn van een tekort aan rijst, is geenszins het geval en de lokale behoefte is in ieder geval niet in gevaar, omdat voor de jaarlijkse lokale behoefte aan rijst, er slechts één seizoen nodig is om haar makkelijk gedekt te krijgen”, aldus Sewdien.
Radjoe Bhikarie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zegt in gesprek met de krant, dat de minister van LVV het waarschijnlijk heeft over de laatste ontwikkeling die zich heeft afgespeeld binnen de rijstsector, met name de kwestie van de rattenplaag. Volgens Bhikarie hebben de boeren nog geen officieel evaluatiegesprek gehad met het ministerie van LVV, over de schade die geleden is tijdens de bestrijding van de rattenplaag. Bhikarie zei dat het beter zou zijn als de resultaten door middel van het onderzoek eerst besproken werden met de boeren, alvorens er sprake kan zijn van eventuele schaarste.
“Het ministerie van LVV geeft een inzaaitermijn aan op basis van weersomstandigheden. Wanneer er buiten de afgesproken periode wordt ingezaaid, is de kans groot dat de boeren ook kunnen oogsten in de regentijd, waardoor het rijstgewas door de regen verloren kan gaan, en dat zorgt voor minder productie. Toch wil dat niet zeggen dat er schaarste ontstaat”, aldus Bhikarie. Volgens hem houdt de overheid zich vaak genoeg niet aan haar eigen maatregelen, omdat er reeds lang ingespeeld zou moeten worden op het klimatologisch aspect dat steeds meer een dreigende factor wordt voor de rijstsector.
Op zich consumeren lokale bewoners 40.000 ton rijst per jaar en ongeveer 40.000 ton is bestemd voor de export, ofschoon de export de afgelopen periode minder is geworden. Bhikarie zegt dat er ook wordt geprobeerd een kunstmatige schaarste te creëren, om de consumentenprijs van rijst te beïnvloeden, waardoor op een gegeven moment grote delen van de samenleving zich rijst niet meer kunnen betalen, wat een heel kwalijke zaak zal zijn. “De rijst is wel beschikbaar, maar niet bereikbaar en de noodzakelijke bereikbaarheid baart de boeren ernstig zorgen”, aldus Bhikarie.