De prijzen bij de pomp zijn per heden wederom verhoogd en zullen door de verschillende oliemaatschappijen volgens een nieuw systeem worden berekend. Het nieuwe systeem van de overheid heeft naar wij vernemen, betrekking op een berekening van de pompprijs per lading die binnenkomt, waardoor de verkoopprijs steeds zal verschillen. Deze nieuwe pompprijzen zijn inclusief Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW).
Pompprijzen per heden
De prijzen bij de oliemaatschappijen SOL en Rubis zullen in vergelijking met GOw2 telkens een paar SRD hoger liggen, vanwege vrachtkosten en invoerrechten die betaald moeten worden. De pompprijs voor Unleaded is gestegen van SRD 27,89 naar SRD 31,05 bij GOw2. Bij Rubis moet SRD 33,15 worden neergeteld en bij SOL SRD 33,91. Diesel zal bij GOw2 SRD 28,49 kosten, bij Rubis SRD 31,15 per liter en bij SOL moet men SRD 31,43 betalen. Hoewel de prijs van diesel met ruim SRD 4 is gestegen, is die nog steeds niet marktconform. De subsidie wordt naar wij vernemen, door de regering gefaseerd afgebouwd.
Grote achterstand
SOL Suriname N.V. heeft onlangs laten weten dat zij vanaf 1 februari, haar leverancier vooruit moet betalen om brandstof te kunnen kopen. Er is namelijk een grote achterstand ontstaan bij de leverancier en dit komt doordat de overheid de subsidie van ongeveer SRD 10,- op een liter diesel de afgelopen maanden heeft laten oplopen, waardoor er een grote schuld is ontstaan. Doordat de oliemaatschappijen een beperkte hoeveelheid zullen inkopen, zal er ook minder brandstof geleverd worden aan de service stations. Hierdoor is de kans groot dat zij eerder droog komen te staan, omdat de import van de voorraden ook lager is.
De betalingsachterstand van de overheid door de subsidie op brandstof is opgelopen tot ongeveer SRD 250 miljoen. Dat is werkkapitaal van Sol Suriname N.V. dat vastzit bij de overheid. Daarom hebben de oliemaatschappijen al geruime tijd de nadruk gelegd op de afbouw van de subsidie op brandstof.
De oliemaatschappijen hebben naar wij vernemen, in de afgelopen maanden enorme koersverliezen geleden, omdat de betalingsachterstand van de overheid zo groot is. Zij hebben daarom koerscompensatie geëist voor de verliezen die geleden zijn op de subsidiegelden die zij hebben voorgeschoten. De leverancier van de oliemaatschappijen heeft vanwege deze reden nu voorop gesteld “money first”. De oliemaatschappijen zullen naar verluidt, niet stoppen met leveren, maar zij distribueren minder doordat zij minder importeren.