De regering subsidieert maandelijks miljoenen voor de verkoop van diesel bij de pomp, want de prijs van 1 liter had allang boven SRD 30 moeten zijn. Vanwege de internationale ontwikkelingen, is de subsidie van brandstof onbetaalbaar geworden voor de Staat Suriname. De minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing heeft onlangs ook bevestigd, dat de schuld van de staat bij de oliemaatschappijen USD 70 miljoen is. Naar wij vernemen, hebben de oliemaatschappijen duidelijk gemaakt dat zij vanaf vandaag, geen brandstof meer zullen leveren aan de pompstations, aangezien er tot op heden geen concrete afspraken zijn gemaakt met betrekking tot de aanpassing van de dieselprijs. Voorts vernemen wij, dat er al enkele weken gesprekken gaande zijn tussen de oliemaatschappijen en de overheid om de subsidie van brandstof zoals afgesproken, af te bouwen. Dit komt vanwege het grote verschil van de prijs per liter op diesel. In november 2022 werd reeds bekendgemaakt, dat dit verschil in twee of drie fasen zou worden verhoogd bij de pomp.
In de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) is gisteren naar verluidt, uitgebreid besproken of de brandstofprijzen wederom aangepast zullen worden. Het advies van het ministerie van Financiën is naar wij vernemen, dat de prijzen marktconform moeten worden.
De oliemaatschappijen hebben aangegeven, de staat niet meer te willen subsidiëren voor benzine, omdat de wisselkoers nog steeds niet stabiel is, waardoor marges onder druk komen te staan.
De brandstofprijzen werden voor het laatst aangepast op 31 december 2022, toen kwam er ook 5 procent BTW bij op 1 liter brandstof bij de pomp. De brandstofprijzen zijn al geruime tijd een onderwerp van gesprek tussen de oliemaatschappijen en de regering. De redactie verneemt dat de huidige dieselprijs bij lange na nog niet marktconform is en dat de volgende verhoging niet lang op zich zal laten wachten. De regering heeft in het laatste kwartaal van 2022 een paar honderd miljoen SRD uitgegeven aan de subsidie van brandstof. Al geruime tijd hebben oliemaatschappijen aangegeven, dat zij niet meer onder de kostprijs producten kunnen verkopen. Tijdens gesprekken met de regering hebben zij meerdere malen gezegd, dat de brandstofprijzen marktconform moeten worden vastgesteld. Initieel is de afspraak dat elke 5e van de maand de brandstofprijzen worden aangepast.