Volgens de opiniepeilingen was het percentage zwevende kiezers ruim een maand voor de verkiezingen vrij hoog, in sommige kiesdistricten zelfs 40 %. Politieke partijen hebben alles uit de kast gehaald om deze kiezers naar zich toe te trekken. Hoeveel ze daarin zijn geslaagd, is moeilijk in te schatten. Wat wel met enige voorzichtigheid kan worden gesteld, is dat bepaalde strategieën averechts kunnen werken. Als de president zegt dat de staatskas vrijwel leeg is, dan is dat geen lokkertje voor twijfelende kiezers. Ze zullen zich afvragen waarom zij op een partij zouden moeten stemmen die ervoor heeft gezorgd dat de staatskas na 5 jaar regeren leeg is geraakt.De heer Brunswijk heeft geprobeerd dat enigszins recht te trekken met zijn bewering dat de staatskas in 2010 leeg was; volgens hem berust het bedrag van 700 miljoen US dollars op onwaarheid. Ook minister Parmessar heeft gepoogd de schade voor de NDP enigszins te beperken. Dat de heren Brunswijk en Parmessar de twijfelende kiezers met hun reacties op andere gedachten kunnen brengen, betwijfel ik.
De heer R. Doekhie gebruikt een andere strategie om twijfelende kiezers voor zich te winnen. Hij verwijt zijn grootste politieke tegenstander van bepaalde immorele daden.De heer Ch. Santokhi zou volgens hem in de rivier zijn gesprongen om niet betrapt te worden op een bepaalde onverantwoorde daad en mevrouw Krishna Mathoera zou een criminele activiteit hebben ontplooid. Mevrouw K. Mathoera reageerde daarop met: “Mijn enige focus is mijn verkiezingscampagne voeren en ik zal mij door niets en niemand laten afleiden. De samenleving kent mij en die zal zelf beoordelen of hetgeen door Doekhie wordt gesteld op waarheid berust.”
Geen van de door heer R. Doekhie gedane aantijgingen zijn door de beschuldigden redelijk ontzenuwd. Zijn tegenstanders slagen er niet in hem op gepaste wijze de mond te snoeren. De reactie van DNA-kandidaat K. Mathoera kan op de groep zwevende kiezers zelfs averechts werken:afstoten in plaats van aantrekken. Het feit dat mevrouw K. Mathoera geen klacht wil indienen tegen de heer Doekhie zal velen doen twijfelen aan haar integriteit. Als het niet waar is wat Doekhie, over haar zegt, waarom stapt zij dan niet naar de rechter om haar goede naam te laten zuiveren van deze vreselijke smet, zullen velen zich afvragen. De Surinaamse gemeenschap is goed vertrouwd met het fenomeen “naar de rechter stappen om de goede naam te laten zuiveren”. Dus heeft zij reikhalzend ernaar uitgekeken. Misschien is de ex- politiecommissaris te goeder trouw, maar dat werkt nu eenmaal niet in haar voordeel in deze politieke strijd.
Met deze zware aantijging aan haar adres scoort Doekhie goed; veel zwevende kiezers zullen daardoor hoogstwaarschijnlijk niet op V7 stemmen. Of ze daardoor op de NDP gaan stemmen, is ook niet te voorspellen.
De reactie van DNA-kandidaat K. Mathoera is politiek strategisch gezien heel erg zwak. Ook de reacties van V7-leiders als “ paglakoetta” en “doorverwezen worden naar een psychiater”, zullen de zwevende kiezers niet overtuigen om te dalen op het veld van V7. Deze opmerkingen zullen flink hebben gewerkt op de lachspieren van de aanwezigen, maar geen aantrekking hebben uitgeoefend op twijfelaars. Blijkbaar kent men de psyche van de zwevende kiezer niet in voldoende mate.
Maar de V7 blijft niet stilzitten; zij komt ook met bepaalde punten die zwevende kiezers zullen afschrikken om naar de NDP te gaan. Denk aan het bekend maken van het kortgeding dat sinds juli 2014 loopt tegen LVV-minister S. Algoe. Hij zou officieel een beschikking hebben van een grondhuurterrein dat al 40 jaar wordt bewoond door mevrouw Bajnath- Ramroep. Volgens DNA-lid Asis Gajadin, heeft deze minister van LVV haast in elk district een stuk grond. Gajadien zegt te kunnen bewijzen dat minister Algoe zoveel andere kavels heeft gekregen en zelfs een volkswoning.Ook de kwestie ‘Amzad Abdoel krijgt mysterieus 1,5 ha’ ontmoedigt zwevende kiezers om op de NDP te stemmen.
Zwevende kiezers zullen de komende dagen door politici van alle kleuren worden aangemaand, gevleid en gewaarschuwd. Allemaal zullen ze aan de kiezer zeggen beter te zijn dan hun politieke tegenstanders. Maar het is vaak eerder een verschil van toon en stijl dan van inhoud.
Opmerkelijk is dat politici eerder naar schuldigen zoeken, dan naar echte oplossingen. Als het electoraat de schuldigen afwijst, komt alles weer goed. Maar met het aanwijzen van zondebokken worden maatschappelijke problemen nooit de wereld uitgeholpen. Zwevende kiezer, luister daarom goed naar wat politici de komende dagen gaan zeggen. Komen zij met concrete oplossingen en inhoudelijke vernieuwingen, dan zijn zij uw stem waard. Wijzen zij vooral schuldigen en zondebokken aan, dan zijn het praatjesmakers die in deze tijd van crises de zaken alleen maar erger maken dan ze zijn.
Ingezonden: Jack Mohanlal ( j.mohanlal@ziggo.nl )
Noot van De West:
De V7 kandidaat in Wanica mevr. K. Mathoera heeft naar wij vernemen wel een klacht tegen R. Doekhie bij de justitie gedeponeerd.