Trip van Kaag naar Suriname zorgt voor spanning in kabinet

Sigrid Kaag, vicepremier en minister van Financiën, vertrekt donderdag naar Suriname, om de plooien glad te strijken die ontstaan zijn rond de aangekondigde slavernij-excuses van Nederland. De woordvoerder van Kaag meldt, dat de minister met regeringsleden en maatschappelijke organisaties zal praten. Vandaag leidt Kaag nog een nieuw overleg in het Catshuis met een aantal belangenorganisaties. Een rondgang langs betrokkenen leert dat politiek gestuntel de voorgenomen ‘sorry-reizen’ van het kabinet onder hoogspanning heeft gezet.

Het bezoek van Kaag volgt op een overleg dat kabinetsleden donderdag op het Catshuis hadden met belangenorganisaties over excuses die het kabinet in gedachten heeft. De genodigden leverden nogal wat kritiek op de gang van zaken rond de uitgelekte plannen. Zo zou de beoogde datum van 19 december te vroeg zijn en stellen sommige organisaties voorwaarden aan excuses, zoals herstelbetalingen. Door haar bezoek aan Suriname, mist Kaag wel de ministerraad van komende vrijdag. Dan zal het kabinet een definitief besluit nemen over de reactie op het rapport van de Dia-looggroep Slavernijverleden, meldt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De sessies die in het Catshuis zijn gevoerd, ‘worden meegewogen in de uiteindelijke kabinetsreactie’, schrijft ze.

Vanuit Suriname is er kritiek gekomen dat het niet passend is dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), zelf nazaat van tot slaaf gemaakten, in Paramaribo de excuses over zal brengen. Weerwind zelf vindt het ‘’juist eervol om dit te doen namens het kabinet en de kritiek daarop doet hem pijn’’, zei hij eerder. Weerwind is maandag in Suriname voor een werkbezoek dat al enige tijd geleden was gepland. Hij vertrekt ook donderdag, aldus zijn woordvoerder. Het Nationaal Comité Slavernijverleden heeft inmiddels bekendgemaakt, het besluit van de Nederlandse regering om Kaag naar Suriname af te vaardigen, te appreciëren. Het komen naar Suriname van Kaag is op voorstel van de voorzitter van het Nationaal Comité Slavernijverleden, Johan Roozer. Het comité blijft bij zijn standpunt dat het aanbieden van excuses door Nederland, te gehaast en onzorgvuldig is voorbereid.

More
articles