De komende dagen zullen een van de meest cruciale dagen zijn voor de oliemarkt in weken, aangezien verschillende gebeurtenissen en factoren tegelijkertijd de prijsontwikkeling tegen het einde van dit jaar en daarna kunnen bepalen. Hoewel het Chinese zerocovidbeleid en de protesten tegen dat beleid negatief wegen op het marktsentiment, zullen de OPEC+-bijeenkomst op 4 december en het begin van het EU-embargo op de Russische invoer van ruwe olie over zee op de volgende dag, waarschijnlijk het verloop van de prijzen bepalen. De onzekerheid is groot, wat verdere volatiliteit in de prijzen zou aanwakkeren.
Olie zakte maandag vroeg naar het laagste niveau in bijna een jaar – sinds december 2021, gebukt onder risicoaversie op de grondstoffenmarkten te midden van protesten in China over het strikte covid-beleid van de autoriteiten.
De recente prijsdaling, waarbij Brent in één week tijd met 10 procent daalde, versterkte de speculatie dat OPEC+-leden een nieuwe productieverlaging zouden kunnen overwegen wanneer ze op zondag 4 december bijeenkomen. Olie en de bijbehorende prijslimiet van de G7-EU begint, waarbij de exacte prijs van de limiet nog moet worden overeengekomen en aangekondigd.
Met zoveel onzekerheden schommelen de olieprijzen en springen ze op of neer bij elk gerucht of rapport.
De volgende week en de weken daarna, zullen waarschijnlijk meer van hetzelfde zien en de prijzen kunnen beide kanten op schommelen, afhankelijk van de OPEC+-bijeenkomst, het EU-verbod en prijsplafond op Russische olie en de reactie van Rusland daarop, en de ontwikkelingen in China, die tot nu toe in zijn eentje de olieprijzen naar beneden drukt vanwege de vrees voor een zwakke vraag bij ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie, in ieder geval op korte termijn.
Wat gaat OPEC+ doen?
Een gewelddadige prijsdaling begon op 21 november nadat The Wall Street Journal meldde, daarbij verwijzend naar OPEC-afgevaardigden, dat de leden van het kartel informeel hadden besproken of er behoefte zou zijn aan meer olie op de markt, gezien het EU-embargo op Russische olie.
OPEC’s topproducent Saoedi-Arabië en een ander invloedrijk lid van het kartel, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), ontkenden dat het gesprekken voert met andere OPEC+-leden om de laatste overeenkomst, die geldig is tot eind 2023, te wijzigen, zei de minister van Energie Suhail al-Mazrouei op 21 november. “We blijven ons inzetten voor het OPEC+-doel om de oliemarkt in evenwicht te brengen en zullen elke beslissing steunen om dat doel te bereiken”, voegde de minister eraan toe.
Een week later, vanaf 29 november, nemen de speculaties toe dat de OPEC+ tijdens haar vergadering van 4 december, een verlaging zou kunnen overwegen vanwege de somberder dan verwachte vooruitzichten voor de vraag naar olie te midden van Chinese Covid-beperkingen en protesten en vertragende economieën elders.
Gezien het feit dat de olieprijzen eerder deze week naar het laagste niveau sinds december 2021 zakten, zou de OPEC+ inderdaad kunnen besluiten om een bodem van USD 80 onder de prijzen te verdedigen, maar het zal een moeilijke taak zijn om te voorspellen hoe het embargo op Russische ruwe olie de handelsstromen en prijzen zal beïnvloeden.
Toch neemt de speculatie over een verlaging toe. Dinsdag vroeg stegen de olieprijzen met 2 procent, omdat marktdeelnemers een mogelijke nieuwe verlaging overwogen en mogelijk de dip na de nederlaag van de afgelopen dagen kochten.
De meeste handelaren en analisten die maandag door Bloomberg werden ondervraagd, verwachten verdere OPEC+-verlagingen van haar belangrijkste productiedoelstelling, bovenop de verlaging van 2 miljoen vaten per dag (bpd) die deze maand is begonnen.
Bovendien vertoont de structuur van de olietermijnmarkt tekenen van een zwakke wereldwijde vraag naar olie en voldoende aanbod vlak voor het embargo op Russische olie. Een afnemende fysieke vraag en dalende spotpremies voor ruwe olie uit het Midden-Oosten zouden de OPEC+ ertoe kunnen brengen zondag een nieuwe verlaging aan te kondigen.
De alliantie van OPEC- en niet-OPEC-producenten onder leiding van Rusland, ontkent regelmatig dat het een bepaalde olieprijs verdedigt, maar zegt altijd dat het naar de marktfundamenten kijkt. En tegenwoordig vertoont de fysieke markt tekenen van zwakte en zelfs een overaanbod op korte termijn, gezien de contango in zowel WTI- als Brent-futures van de eerste maand tot de tweede maand.
Irak, de op één na grootste producent van OPEC, gaf dit weekend aan dat de OPEC+-bijeenkomst zich zou concentreren op de huidige marktomstandigheden en -evenwichten.
Wat gaan G7-EU en Rusland doen?
Enkele uren na de OPEC+-bijeenkomst, treden het EU-embargo en het prijsplafond op Russische olie in werking. Er zijn zoveel onzekerheden rond de maatregelen dat analisten niets anders kunnen voorspellen dan verdere volatiliteit van de olieprijzen. De onzekerheden variëren van de exacte prijs van het plafond – vijf dagen voordat het embargo van kracht wordt, waarover de EU nog steeds onenigheid heeft – tot hoeveel schepen Rusland nodig zou hebben om zijn olie aan bereidwillige kopers te verkopen, waar overdrachten van schip tot schip kunnen plaatsvinden. Voor de Baltische export naar Azië, hoe groot de ‘donkere vloot’ onder de radar zou kunnen zijn, en last but not least, of Putin zijn belofte zal nakomen om te stoppen met het leveren van olie aan iedereen die zich bij het prijsplafond aansluit.
“Al deze dingen zijn zo belangrijk voor de oliemarkten dat ze de prijzen aanzienlijk van de ene naar de andere kant kunnen laten stijgen”, vertelde Michael Haigh, Global Head of Commodities Research & Strategy Societe Generale, aan The Wall Street Journal.