Het grootste energiebedrijf van het VK, BP Plc (NYSE: BP), heeft een contract binnengehaald om het aandeel van Guyana in de ruwe olie die het komende jaar wordt geproduceerd op twee offshore-productieplatforms, op de markt te brengen. Volgens het staatsministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft BP ermee ingestemd om het aandeel van de staat geproduceerd op de Liza Destiny- en Liza Unity-platforms kosteloos op de markt te brengen, ter vervanging van de handelseenheid van Saudi Aramco.
Met tot nu toe zo een 11 miljard vaten gevonden, is Guyana de thuisbasis van een van de grootste olievondsten van het afgelopen decennium. De Amerikaanse olie- en gas-supermajor Exxon Mobil (NYSE: XOM) is een van de grootste spelers in Guyana en heeft de productie in offshore Guyana ontwikkeld in een tempo dat “ver boven het industriegemiddelde ligt”. De twee gesanctioneerde offshore Guyana-projecten van Exxon, Liza Phase 1 en Liza Phase 2, produceren nu boven de ontwerpcapaciteit en hebben al een gemiddelde van bijna 360.000 vaten olie per dag bereikt. De supermajor verwacht dat de totale productie uit Guyana tegen 2025 800.000 vaten per dag zal bereiken en tegen het einde van dit decennium de grens van een miljoen vaten per dag zal overschrijden.
Het bedrijf zou dat doel zelfs kunnen overtreffen: een maand geleden kondigde Exxon aan dat het nog twee ontdekkingen had gedaan bij de Sailfin-1- en Yarrow-1-putten in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana, waarmee het aantal ontdekkingen in het blok sinds 2015 op meer dan 30 komt.
Exxon is de exploitant van het Stabroek-blok waar het een belang van 45% heeft, terwijl partners Hess Corp. (NYSE: HES) en Cnooc (OTCPK: CEOHF) respectievelijk een belang van 30% en 25% hebben. Halverwege het jaar produceerde het consortium ruwe olie ter waarde van USD 307 miljoen in Guyana. De groep brengt twee soorten ruwe olie op de markt: een medium tot lichtzoete olie genaamd Liza, en een nog lichtere soort genaamd Unity Gold. Momenteel ligt de totale olie- en gasproductie van Exxon ver onder het recordniveau, met een gemiddelde van 3,7 miljoen vaten per dag halverwege het jaar, in lijn met vorig jaar, maar bijna 9% lager dan de 4,1 miljoen vaten per dag in 2016.