Uit voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), is gebleken dat de consumentenprijzen gemiddeld met 41,9% zijn gestegen. Het ABS dat maandelijks de cijfers bekendmaakt, meldt dat de prijzen in oktober 2022 ten opzichte van september 2022, met 6,6% zijn gestegen. Vergelijken we oktober 2021 met oktober 2022, dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 53,8% gestegen. De maandinflatie van oktober bedraagt 41,9%. Deze vergelijking betreft de prijzen die in de periode van 11 oktober t/m 31 oktober 2022 zijn opgenomen. Naar verwachting zou de inflatie aan het eind van het jaar veel lager moeten zijn, doch de Surinaamse dollar (SRD) ontwaardt verder, met als gevolg dat de prijzen in de winkels blijven stijgen.
Huisvesting, nutsvoorzieningen, onderhoud en reparatie van een woning, zijn met 72,9% gestegen. Vis, visproducten en garnalen zijn 54,6% duurder geworden. De prijzen van softdrinks, sappen en water verschillen niet veel van de prijzen van september. Brood en granen zijn 62,6% duurder geworden. Ook de prijzen van fruit en groenten zijn drastisch gestegen.
De Consumenten Prijs Index (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket van Suriname. De prijsbewegingen van januari 2020 t/m december 2021, hebben prijsbewegingen van tussen de -53% en +784% laten zien. Het ABS heeft circa 630 meetpunten. De prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. In de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini worden er geen opnames gedaan.
(Bron: Statistiek ABS)