Laatste ontwikkelingen voorspellen olie-hausse voor Suriname

Kan Suriname olieboom van Guyana nabootsen?

Het offshore Guyana-Suriname-bekken ontpopte zich in 2019 als een van ‘s werelds meest opwindende boorgrenzen. Terwijl de V.S. Geological Survey schatte dat het bekken gemiddelde onontdekte olievoorraden van 15 miljard vaten bevatte, zagen internationale energiebedrijven teleurstellende exploratieresultaten die de geologische formatie mijden. Pas in 2015 deed een consortium onder leiding van ExxonMobil de olievondst van Liza van wereldklasse in het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare voor de kust van Guyana. Sindsdien heeft Exxon een reeks hoogwaardige olie-ontdekkingen gedaan, 33 sinds 2015, in het blok dat naar schatting winbare olievoorraden van ten minste 11 miljard vaten bevat. Die ontdekkingen waren een zegen voor de economie van Guyana, die in 2020 met maar liefst 43,5 procent groeide, toen de covid-pandemie de meeste economieën deed krimpen, en vervolgens met 19,9 procent in 2021. Voor de door olie aangedreven economie heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een BBP-groei van 57,8 procent voor 2022 voorspeld. De Surinaamse economie werd hard geraakt door de covid-pandemie, waarna het BBP in 2020 met 15,9 procent kelderde, en die wacht nu haar beurt af met betrekking tot de ontwikkelingen in de territoriale wateren.

Volume ruwe olie

Het Guyana-Suriname-bekken zal een van ‘s werelds meest productieve offshore-olieproducerende regio’s worden, vooral nadat wordt aangenomen dat de USGS het volume ruwe olie in het bekken schromelijk heeft onderschat. Het gecombineerde totaal van de 11 miljard vaten die in het Stabroek-blok zijn gevonden en de potentiële 6,5 miljard vaten die vermoedelijk in Blok 58 voor de kust van Suriname liggen, is veel groter dan de schatting van de USGS van mei 2001 van 15 miljard vaten aan gemiddelde onontdekte olievoorraden in het bekken. Het laatste nieuws over de aan de gang zijnde exploratie en taxatie van Suriname voor de kust, wijst erop dat het een enorme olierijkdom bezit, zoals buurland Guyana. In Blok 58 voor de kust van Suriname, is al een reeks hoogwaardige olie-ontdekkingen gedaan. Apache kondigde samen met 50 procent partner TotalEnergies, de eerste ontdekking in Blok 58 in januari 2020 aan. De partners kondigden toen nog vier exploratieontdekkingen aan, waarvan de laatste in februari 2022 plaatsvond.

Blok 58

Een recente teleurstellende ontwikkeling was de aankondiging van augustus 2022 dat de Dikkop-exploratieput die in Blok 58 werd geboord, de aanwezigheid van koolwaterstoffen niet aantrof en werd afgesloten. Apache en TotalEnergies werken momenteel aan een taxatieput in het Sapakara South-olieveld en zijn van plan een exploratieput te boren bij de Awari-prospect in het noordelijke deel van Blok 58. In totaal zijn tot nu toe zeven exploratieputten geboord in Blok 58, vijf met significante koolwaterstoffen die nader moeten worden beoordeeld, terwijl twee droog bleken te zijn.

Morgan Stanley

Eind 2020 heeft de investeringsbank Morgan Stanley verklaard, dat Blok 58 volgens haar model minstens 6,5 miljard vaten oliebronnen bevat, en dat aantal mogelijk hoger als er verdere ontdekkingen worden gedaan. De winbare oliebronnen die in het bezit zijn van Blok 58, en dus de schatting van Morgan Stanley, zullen worden gekwantificeerd aan de hand van het taxatiewerk dat in Blok 58 wordt uitgevoerd door Apache en TotalEnergies. Beide maatschappijen moeten nog een definitieve investeringsbeslissing nemen of ze het blok commercieel gaan exploiteren. Er werd verwacht dat Apache en TotalEnergies in 2022 een FID zouden maken, maar dit is uitgesteld tot 2023. Volgens Patrick Pouyanne, Chief Executive van het Franse bedrijf TotalEnergies, zijn er zorgen over een conflict tussen wat seismische gegevens in Blok 58 laten zien in vergelijking met resultaten van afbakeningsputten.

Blok 53

Terwijl Apache geluk had met de exploratieput Blok 58 Dikkop, werd in augustus 2022 door Apache en zijn partners aangekondigd, dat ze de eerste olie-ontdekking hadden gedaan in Blok 53 voor de kust van Suriname. Apache is de exploitant van Blok 53, met een werkbelang van 45 procent, waarbij de resterende 30 en 25 procent respectievelijk in handen zijn van de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas en het Spaanse CEPSA. De Baja-1 was goed geboord tot een diepte van 17.356 voet of 5.290 meter, waar 112 voet gelijk aan 34 meter netto olieopbrengst werd geïdentificeerd. Apache onderhandelt met Staatsolie, de nationale oliemaatschappij van Suriname en regelgever voor de industrie, om een verlenging van een jaar te krijgen voor de exploratieperiode, die krachtens het contract voor het delen van productie met maximaal vier jaar kan worden verlengd. Na rekening te hebben gehouden met de ontdekking van Petronas en Exxon in december 2020 met de Sloanea-1-put in Blok 52, zijn er sinds begin 2020 zeven potentieel levensvatbare olie-ontdekkingen in offshore Suriname geweest.

Olie-hausse

De laatste ontwikkelingen voorspellen veel goeds voor Suriname om een olie-hausse te ervaren op een vergelijkbare schaal als die in buurland Guyana. Paramaribo is gericht op het aantrekken van buitenlands kapitaal om de benodigde boor- en ontwikkelingsactiviteiten in stand te houden. Staatsolie heeft onlangs een voorstel onthuld om tegen 2026, USD 1,5 miljard te investeren, waarvan het leeuwendeel bestemd is voor het offshore boorprogramma van het Zuid-Amerikaanse land. Het door de staat gecontroleerde energiebe-drijf maakte ook plannen bekend om het beschikbare offshore-areaal van Suriname te promoten, om buitenlandse investeringen aan te trekken, terwijl het zijn capaciteiten ontwikkelt om uiteindelijk een exploitant te worden. Staatsolie is ook van plan om voor eind 2022 offshore diepwaterblokken van Suriname te veilen en in 2023 nog een biedronde te houden op ondiepwaterblokken. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell, tekende in december 2021 een deal waarbij het een belang van 20 procent van Chevron verwierf in Blok 5 in ondiep water.

Ontwikkelingsvertragingen

Hoewel algemeen werd voorspeld dat Suriname op schema lag om in 2025 zijn eerste offshore-olie te produceren, betekenen ontwikkelingsvertragingen met Blok 58, dat de kans groter is dat dit in 2027 zal plaatsvinden. De genereuze PSA’s die door Paramaribo zijn opgezet, zijn belangrijke stimulansen om het broodnodige buitenlands kapitaal aan te trekken om de aanzienlijke olierijkdom van Suriname voor de kust te ontwikkelen. De inspanningen van Paramaribo en de nationale oliemaatschappij Staatsolie om extra investeringen aan te trekken voor de ontwikkeling van de aanzienlijke offshore-olierijkdom van Suriname, zullen het boortempo verhogen. Om die redenen zou de eerste olie eerder dan 2027 kunnen plaatsvinden, en zou Suriname een epische groei moeten doormaken zoals buurland Guyana. Wanneer de productie voor de kust van Suriname begint, zal dit een zegen zijn voor de noodlijdende economie van het diep verarmde Zuid-Amerikaanse land, waarvan het IMF voorspelt dat die in 2022 met een schamele 1,3 procent zal groeien, vergeleken met 57,8 procent van Guyana en een gemiddelde van 3,6 procent voor Zuid-Amerika.

Bron: oilprice.com

More
articles