Hofpresident bij opening zittingsjaar 2022-2023:

‘Advocatuur moet beter gewaardeerd worden’

Het Hof van Justitie (HvJ), heeft vandaag het zittingsjaar 2022-2023 geopend. Het afgelopen zittingsjaar is volgens hofpresident Iwan Rasoelbaks, ‘’een vrij enerverend jaar geweest om de rechtspraak gaande te houden’’. Financieel en budgettair is het naar zeggen van Rasoelbaks, ‘’heel moeilijk geweest’’. Rasoelbaks is van mening, dat het personeel van de advocatuur beter gewaardeerd moet worden.

Verder onderstreept Rasoelbaks dat de rechtspraak enerzijds heeft geleden onder de invloeden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en anderzijds vanwege de omstandigheid van de begroting over het dienstjaar 2022. De begroting is volgens Rasoelbaks, veel te laat goedgekeurd. Ook de resolutie verzelfstandiging van de rechtelijke macht, is pas in werking getreden. ‘’Voor geen enkel programma op de begroting van 2022 zijn er middelen gestort. Het Hof rekent op deze middelen in het laatste kwartaal van 2022‘’, stelt Rasoelbaks. Wat de inflatie en de uitvoering van het IMF-traject betreft, zegt Rasoelbaks, dat er enorm veel geduld hiervoor is betracht. Zowel binnen de rechtspraak als in het privéleven, is er crisismanagement toegepast. ‘’We kijken nu met lede ogen toe, hoe goede krachten van de rechtelijke organisatie wegtrekken door het uitblijven van minimale rechtspositionele verbeteringen. Enerzijds betreuren wij zulks en hebben wij begrip voor de carrièresprong en lotsverbetering. Anderzijds blijft het aantrekken van nieuw personeel vanwege de bureaucratische perikelen, een enorme uitdaging.‘’

Rasoelbaks doet een beroep op de regering om de in september 2021 gevraagde verhoging van de toelagen voor de griffiers, griffiepersoneel en personeel van de bedrijfsvoering, alsnog in te willigen of goed te keuren.

‘’Dit is van belang, zodat de goede krachten van de rechtspraak beter gewaardeerd worden en beter de schouders onder het werk kunnen zetten.‘’

Rasoelbaks vroeg eveneens de aandacht om het proces om tot de advocatuur toegelaten te worden, aan te passen. ‘’Door de vele schakels duurt het te lang.

Bijna een jaar alvorens men er doorheen komt. Mensen zijn het lange wachten meer dan zat.

Als we niet een beetje mee doen om de mensen te behouden, gaan ze vertrekken‘’, zegt Rasoelbaks.

door Orsilia Dinge

 

More
articles