Gajadien: ‘Analyse van VES niet op feiten gebaseerd’

Het begrotingstekort voor het dienstjaar 2022, is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), geen 3,3 procent zoals onlangs gezegd werd door president Chandrikapersad Santokhi, maar 11,1 procent. De VES is van mening dat de huidige vorm van de begroting misleidend is. VES-voorzitter Steven Debipersad, is van mening dat de regering een realistische begroting samen had moeten stellen. Economisch gezien als er gelet wordt op de begroting om de uitgaven van volgend jaar te kunnen doen, geeft de staat volgens Debipersad aan, om nog eens meer dan 10 miljard aan SRD extra te lenen. Debipersad benadrukte dat, de 10 miljard als inkomsten worden opgeteld door de overheid, wat niet correct is. “Op basis daarvan komt de overheid op een begrotingstekort van 3,3 procent. ”De 3 is zo belangrijk, omdat het internationaal gangbaar is dat begrotingstekorten niet meer dan 3 procent moeten zijn. Het is meer een windowdressing, die je aangeeft dat je op 3,3 procent eindigt”, aldus Debipersad.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, is het niet eens met de VES. Gajadien stelt dat de analyse van de VES, niet op feitelijkheden is gebaseerd. ‘’Het is belangrijk dat je als regering een begroting indient. Er is een streven, je werkt naar iets. Je budgetteert niet alleen met wat al vrij is of vrijkomt. Ik bedoel, je werkt naar een budget toe. Het is altijd zo, dat bij afspraken die gemaakt worden in landen, bedragen worden opgenomen en we werken naar een realisatie daarvan toe”, aldus Gajadien.

Hij benadrukt dat naarmate je werkt en de inkomsten niet haalt, je de uitgaven bij een goed bestuur ook temporiseert. Gajadien vraagt zich af hoe de VES tot een dergelijke conclusie is gekomen.

More
articles