De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad, zei tegenover een lokaal medium, dat de prijs van de wisselkoers door de markt wordt bepaald. “We lezen het in de media. We zeggen dat praten alleen niet gaat helpen. Het is wel een belangrijk teken van de regering dat men begrijpt, dat er noden zijn en dat bepaalde situaties gortig worden en er ingegrepen moet worden door de directe autoriteiten, maar praten alleen gaat niet werken”, aldus Debipersad.
‘’De notering die gezien wordt, is een notering die de Centrale Bank doortrekt naar de markt, maar de moederbank heeft tools in handen om ervoor te zorgen dat er een stabiele situatie ontstaat die productief werkt in plaats van repressief’’, aldus Debipersad. Hij voegt eraan toe dat een van de belangrijke taken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is, om nauwlettend alle bewegingen op het koersenfront te volgen. ‘’De CBvS springt dan in op het moment dat het te gortig wordt. Dit valt volledig binnen het beleid van de CBvS om de wisselkoers te monitoren.’’ Debipersad stelt dat het belangrijk is dat alle partijen die van belang zijn in het wisselkoersgebeuren, meewerken aan een stabiele koers. ‘’Een stabiele koers is heel belangrijk voor de duurzame groei.’’ De overheid heeft de plicht om te werken aan een solide basis voor de economie van Suriname, maar volgens Debipersad, schijnt dit maar niet te lukken.
“Dat zien we eigenlijk ook terug in de problemen die men ondervindt met het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)”, aldus Debipersad.
Hij benadrukt dat de VES niet betrokken is bij het beleid van de wisselkoers van de regering.
“We zijn niet betrokken. We willen wel ondersteuning bieden om na te denken, maar uiteindelijk ligt de belangrijke taak bij de regering en al die actoren die te maken hebben met het geldgebeuren met name het vreemde valuta gebeuren”, aldus Debipersad.