Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft onlangs tijdens zijn werkbezoek aan Cuba, overleg gepleegd met de Surinaamse studentengemeenschap op het eiland. Met name achttien studenten, waarvan vier Cuba-bursalen, Surinamers die door tussenkomst van een door Cuba aangeboden beurs op Cuba studeren, en veertien anderen die vanwege het ministerie van Volksgezondheid van Suriname, aldaar studeren. De ambassadeur van Suriname in Cuba, Wendy Paulus-Aminta, was ook aanwezig bij het gesprek met de studenten. Eén van de zaken die de studenten tijdens de meeting aan de minister hebben voorgelegd, betreft de aanschaf van voedingsmiddelen.
Ramdin stelde de mogelijkheid te bespreken met Fly Always, voedselpakketten naar Cuba te versturen tegen een redelijke prijs. Volgens hem kan de coördinatie en distributie van de pakketten op Cuba, in handen zijn van de Surinaamse ambassade.
De studenten hebben ook hun bezorgdheid geuit over het uitblijven van de onderhoudsgelden. Er is nu een betalingsachterstand van ruim drie jaar en dat betreft op jaarbasis 1500 euro per student. Ramdin vertelde dat deze kwestie zo snel als mogelijk onder de aandacht van zijn collega Marie Levens, van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zal worden gebracht, zodat de studenten binnen een korte termijn, tenminste onderhoudsgelden voor één jaar kunnen ontvangen.
Ten aanzien van de studenten van Volksgezondheid, wordt de achterstand van de betaling van de collegegelden al doorgenomen met de Cubaanse autoriteiten.
Volgens Ramadin is er afgesproken, dat de Surinaamse ambassade contact opneemt met het ministerie van Volksgezondheid van Cuba, zodat de studenten kunnen worden toegelaten tot de universiteiten en zij hun studie kunnen hervatten. De Surinaamse ambassade in Cuba zal vervolgens natrekken in hoeverre de studenten kunnen worden overgeplaatst naar de zogeheten bursalengroep.