Olie & Gas
Olieontwikkeling Suriname: Saipem en TechnipFMC bevestigen samenwerking
Saipem en TechnipFMC zijn aangesteld om de onderzeese werkzaamheden uit te voeren voor de eerste olieontwikkeling voor de kust van Suriname, het Gran Morgu-project. Het project, dat wordt geleid door TotalEnergies in samenwerking met APA Corporation, belooft een belangrijke stap te zijn in de groei van de olie-industrie in de regio.
PETRONAS volledige eigenaar en operator van blok 52
ExxonMobil Exploration & Production Suriname B.V. heeft zijn aandeel in Blok 52, gelegen in het Surinaamse zeegebied, overgedragen aan PETRONAS Suriname E&P B.V. Vanaf 14 november 2024 is PETRONAS, die al operator was, volledig eigenaar van het blok.
Bouw van FPSO voor Gran Morgu van start
In een mijlpaal voor de Surinaamse olie- en gasindustrie, hebben SBM Offshore en Technip Energies contracten gekregen voor de bouw en installatie van een volledig elektrisch aangedreven drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) voor het Gran Morgu-veld in Blok 58. Dit is het eerste grote diepwaterproject van Suriname, dat wordt geleid door TotalEnergies EP Suriname B.V. in samenwerking met APA Corporation.
Suriname zet belangrijke stappen richting grootschalige olieproductie
Suriname lijkt volgens Oilprice.com, klaar om zich te ontwikkelen tot een belangrijke speler in de wereldwijde olie-industrie. Met de recente beslissing van TotalEnergies en APA Corporation om miljarden te investeren in de ontwikkeling van offshore Blok 58, komt het land een stap dichter bij de eerste olieproductie, gepland voor 2028.
Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaams olieproject van USD 10 miljard
De multinational Saipem (Drilling and Assembly Italian Public Limited), maakte donderdag bekend, dat zij een contract van USD 1,9 miljard heeft binnengehaald van TotalEnergies voor engineering, inkoop, constructie en installatie (EPCI) voor het USD 10,5 miljard kostende GranMorgu-olieproject voor de kust van Suriname.
SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veldontwikkeling
SBM Offshore maakt bekend dat er contracten zijn gegund voor het GranMorgu veldontwikkelingsproject gelegen in Blok 58 in Suriname door de Operator, TotalEnergies EP Suriname B.V., een dochteronderneming van TotalEnergies. Op grond van deze contracten zal SBM Offshore, in samenwerking met Technip Energies, een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) bouwen en installeren.
Suriname heeft voorsprong; eerste gas mogelijk in 2031
Suriname en Guyana staan op het punt een belangrijke rol te gaan spelen in de mondiale aardgasmarkt. De twee landen maken hun intrede op een cruciaal moment, nu aardgas wereldwijd wordt geprezen als een ‘brugbrandstof’ die helpt bij de overstap van steenkool naar schonere energiebronnen.
Offshore olievondsten Suriname wekken mondiale belangstelling
Suriname, net als zijn buurland Guyana, staat in de schijnwerpers van de internationale olie- en gaswereld. Verschillende internationale energiebedrijven hebben de afgelopen jaren overeenkomsten gesloten om de offshore exploratie in het land te intensiveren. Verwacht wordt dat Suriname tegen 2030 een aanzienlijke olie- en gasproductie zal hebben, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de Caribische regio als opkomende olie- en gasgigant.
El Dorado Offshore organiseert carrièrebeurs voor kansen in Surinaamse energiesector
El Dorado Offshore (EDO), een specialist in mankrachtoplossingen voor de Caribische energiesector, organiseert op zondag 17 november 2024 een carrièrebeurs in Suriname. Het evenement vindt plaats in de Assuria Hermitage High-Rise in Paramaribo en heeft als doel om de groeiende lokale beroepsbevolking in de snelgroeiende energiesector te ondersteunen.
Trinidad kan expertise lenen aan Guyana en Suriname voor gasprojecten
De National Gas Company (NGC) van Trinidad en Tobago is van plan om een belangrijke partner te worden voor opkomende aardgasproducenten in de regio, met name in Guyana en Suriname. De wereldwijde verschuiving naar brandstoffen met een lager koolstofgehalte, zoals aardgas, biedt kansen voor groei, vooral nu steenkool en zware ruwe olie afnemen.
Guyana en Suriname zouden tegen 2030 jaarlijks 12 miljoen ton LNG kunnen leveren
Volgens een recent rapport van onderzoeksbureau Wood Mackenzie kunnen Guyana en Suriname samen jaarlijks 12 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) produceren en leveren tegen een concurrerende prijs. De vraag naar LNG wordt naar verwachting groter aan het eind van dit decennium, wanneer de industrie steeds meer overstapt van steenkool naar aardgas, wat de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen.
Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met Exxon
Uit een recente enquête van het advocaten-kantoor Ram en McRae blijkt dat een overweldigende meerderheid van de Guyanese bevolking de heronderhandeling van het oliecontract tussen de regering van Guyana en ExxonMobil steunt. Sinds de voorwaarden van de overeenkomst uit 2016 pu-bliekelijk bekend zijn,
Guyana en Suriname blijven betrokken bij mogelijke gassamenwerking
Guyana en Suriname zijn snel opkomende spelers in de Zuid-Amerikaanse olie- en gasindustrie. Nieuwe ontdekkingen voor hun kust en grootschalige projecten maken de landen steeds belangrijker in de regio. ExxonMobil heeft aan de Guyanese zijde van het Stabroek-blok sinds 2015 meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent gevonden en produceert inmiddels meer dan 600.000 vaten per dag.
TotalEnergies kiest Britse leverancier van boorplatforminspecties voor offshore Suriname
ADC Energy, een gespecialiseerde leverancier van boorplatforminspecties uit Aberdeen, heeft een meerjarig contract binnengehaald om maximaal drie offshore booreilanden te selecteren voor het olieproject in Blok 58, voor de kust van Suriname. Dit project wordt geëxploiteerd door TotalEnergies E&P Suriname, een dochteronderneming van het Franse energiebedrijf TotalEnergies.
Suriname en Guyana bundelen krachten voor toekomstige gasontwikkeling
Staatsolie-directeur Annand Jagesar heeft in een gesprek met ‘de Ware Tijd’ benadrukt dat de samenwerking tussen Suriname en Guyana op het gebied van gasontwikkeling van cruciaal belang is, ook al zal het proces jaren kunnen duren. “Het zal niet morgen gebeuren, maar het is belangrijk dat we nu van beide kanten de bevestiging krijgen dat we willen samenwerken.